|
پايان التهاب سكه و دلار
|
دنیای اقتصاد
خبر افزايش نرخ سود سپردهها ترمز رشد قيمت در بازار سكه و ارز را كشيد. در حالي كه تا ظهر روز چهارشنبه قيمتها در حال ركوردزني بود از عصر چهارشنبه كاهشي شد تا از التهاب بازارها كاسته شود. روز پنج شنبه نيز گرچه قيمتها در سطح عصر چهارشنبه باقي ماند اما جهت رفتار خريداران تغيير كرد؛ به طوري كه دارندگان سكه و ارز روز پنجشنبه تبديل به فروشندگان در بازار شدند و صفهاي فروش در صرافيها تشكيل شد. تمام پيشبينيها حاكي از كاهش قيمت است گرچه مقاومتهايي براي جلوگيري از اين اتفاق در حال انجام است.
پس از آنكه روز چهارشنبه قيمت ارز و سكه به دليل انتشار خبر مصوبه شوراي پول و اعتبار كاهشي بود، روز پنجشنبه برخي دارندگان سكه و ارز براي فروش به صرافيهاي بازار هجوم آوردند. مشاهده ميداني حاكي است با عموميشدن خبر افزايش نرخ سود، سرمايهگذاراني كه در ماههاي گذشته خريدار بودند روز پنجشنبه بهدنبال فروش ارز و سكه خود بودند.
صف فروش ايجاد شده در بازار نقدي از سوي صرافان به دليل تصميم شوراي پول و اعتبار توصيف شد، گرچه با وجود فشار متقاضيان براي فروش و تغيير جهت رفتار سرمايهگذاران قيمتها براي كاهش مقاومت ميكرد. براي مقاومت قيمت روز پنجشنبه سه دليل ذكر ميشود. احتمال مخالفت رييس دولت با تصميم شوراي پول و اعتبار، افزايش بهاي جهاني طلا در روز پنجشنبه و امكان اعمال محدوديتهاي جديد از سوي اروپا سه دليل عنوان شده است. به گفته برخي صاحبنظران با توجه به گذشت سه روز از انتشار خبر افزايش نرخ سود احتمال مخالفت دولت كمرنگ شده است. برخي نمايندگان مجلس نيز در خصوص مخالفت با اين اقدام شوراي پول و اعتبار به دولت هشدار دادهاند. جعفر قادري نماينده مجلس افزايش نرخ سود را تنها راه گذار از وضعيت كنوني عنوان كرد. هادي قوامي نماينده اسفراين هم با دفاع از افزايش نرخ سود هشدار داد مخالفت با اين تصميم التهاب بازار را تشديد خواهد كرد. روند افزايشي قيمت طلا هم در روز گذشته متوقف شد و بهاي طلا در محدوده 1639 دلار چرخش داشت. محدوديتهاي جديد اروپا نيز فعلا به تعويق افتاده است، بنابراين نشانههاي افزايش قيمت در بازار تضعيف شده و در صورت آنكه اتفاق خاصي رخ ندهد بازار روند كاهشي خواهد داشت. اتفاقي كه برخي سايتهاي اعلامكننده قيمت نيز در پيشبينيهاي خود لحاظ كردهاند. گرچه در بازار دلالان كماكان در برابر كاهش قيمت مقاومت ميكنند و قيمت خريد سكه را در روزي كه فروش 665 هزار تومان بود 675 هزار تومان اعلام ميكردند! به گفته كارشناسان اين حركت دلالان با هدف كاهش اثر رواني خبر افزايش نرخ سود و خنثي كردن تبعات آن بر بازار آشفته ارز و طلا است.
بازار در آخرين روز هفته
با وجود آنكه قيمتها در بعداز ظهر روز چهارشنبه كاهشي بود اما به دليل برخي عدم قطعيتها در روز پنجشنبه افزايش يافت. مقاومت در برابر افت قيمتها در حالي صورت گرفت كه بازار بيش از آنكه با تقاضاي خريد روبهرو باشد با مراجعه خريداران در مقام فروشنده روبهرو بود. سکه در روز پنجشنبه به 665 هزار تومان افزایش يافت. نیم سکه و ربع سکه هم به ترتيب زير 330 هزار و 170 هزار تومان فروخته شدند. سکه طرح قدیم نیز نرخ 677 هزارتومان را ثبت كرد. در بازار ارز دلار آمریکا 5 تومان و یورو 20 تومان افزایش قیمت داشته و به ترتیب 1695 تومان و 2200 تومان فروخته شدند. در این میان افزایش قیمت نيم سکه و دلار را می توان تا حد اندکی به افزایش قیمت جهانی طلا و افت ارزش یورو نسبت داد. قیمت جهانی طلا روز پنجشنبه تا 1662 دلار نیز افزایش یافت که در پایان معاملات روزانه در سطح 1648 دلار بسته شد. اين افزایش قیمت طلا در بازار لندن نسبت به نرخ غروب چهارشنبه تقریبا 26 دلار بوده است. در بازار ارز نیز افت ارزش یورو در مقابل دلار تا 268/1 که طی چند سال اخیر بی سابقه بوده در افزایش نرخ دلار بی تاثیر نبوده است.
واکنش کارشناسان در مورد تاثیر افزایش نرخ سود بانکی با این حال به گفته برخی کارشناسان بازار هنوز در مورد افزایش نرخ سود بانکی به قطعیت نرسیده و با توجه به اینکه قیمت سکه از 391 هزارتومان فروردین ماه با بیش از 71 درصد افزایش تا 670 هزارتومان بالا رفته، افزایش نرخ سود بانکی تا 21 درصد نخواهد توانست انتظار سرمایهداران را بر آورده کند. این دسته افزایش نرخ سود بانکی را برای تحت کنترل درآوردن قیمت سکه بیتاثیر دانستهاند. در این میان شایعه مخالفت رییسجمهور با افزایش نرخ سود بانکی به افزایش قیمت سکه و ارز در بازار روز پنجشنبه کمک کرد. در عین حال برخی معتقدند که رییس جمهور با این مصوبه مخالفت نخواهد کرد. این گروه به سابقه مخالفت وی به هنگام سفر به تثبیت نرخ سود بانکی در سال 85 استناد کرده و میگویند با گذشت 3 روز از تصویب این مصوبه هیچ واکنش رسمی از سوی دولت مبنی بر مخالفت با آن دیده نشده و از این رو احتمال پشتیبانی دولت از این مصوبه بسیار است.
نرخ سود 21 درصدی کافی نیست
رييس اتحاديه كشوري طلا و جواهرات با اشاره به افزايش نرخ سود سپردههاي بانكي گفت: هر كسي امسال طلا و سكه خريده تا الان 70 درصد سود كرده حال چطور پول خود را در بانك ميگذارد تا يك سال 21 درصد سود كند. محمد كشتيآراي در گفتوگو با ايسنا با اشاره به اينكه در صورتي كه قيمتها ثابت بماند و همه چيز روال عادي را طي كند در دراز مدت پولها به بانك برميگردد، گفت: فكر ميكرديم با بالا رفتن نرخ سود سپردهها نرخ دلار به هزار و 600 تومان ميرسد.
قیمت طلا و ارز کنترل میشود
در مقابل برخی از کارشناسان معتقدند این کار باعث خواهد شد التهابات چند ماهه ارز و طلا فرونشیند و همچنین تاثیرات ضد تورمی این تصمیم آنی خواهد بود. برخی از کارشناسان پیشبینی میکنند افزایش هشتاد الی نود درصدی نرخ سود بانکی باعث کندتر شدن آهنگ رشد اقتصادی میشود، اما با این حال این اقدام مثبت ارزیابی میشود و در کوتاه مدت باعث خواهد شد که التهابات بازار سکه و طلا کاهش یابد و تاثیرات ضد تورمی این تصمیم آنی خواهد بود. مهدی تقوی در گفتوگو با خبرنگار فرارو، در زمینه افزایش نرخ سود بانکی گفت: «نرخ بهره واقعی در ایران منفی است و نرخ بهرهای که اعلام میشود از تورم پایینتر است. حالا با این کار این مشکل اصلاح خواهد شد.» تقوی ادامه داد: «اگر نرخ سود بانکی اصلاح شود، پولها به جای اینکه به سمت زمین و بازار طلا و ارز برود به بانکها خواهد رفت و آنجا سرمایهگذاری خواهد شد و این کار خیلی خوب و مناسبی برای بهبود اقتصاد ایران است. »
تنها راه برون رفت از وضعیت فعلی
یک نماینده مجلس در گفتوگو با دنیای اقتصاد با تایید عملکرد شورای پول و اعتبار در افزایش نرخ سود بانکی گفت: این تنها راه نجات و برون رفت از وضعیت فعلی در بازار ارز و سکه است. جعفر قادری در عین حال با اشاره به تبعات مخالفت احتمالی با این مصوبه، گفت هر گونه مخالفت با اين اقدام موجب ملتهبتر شدن بازار ارز و سکه ميشود.
تولید و اشتغال را تقویت کنید
در همین حال یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به جمعآوری نقدینگی از طریق افزایش نرخ سود بانکی گفت: راهکار بهتر در این زمینه ترغیب سرمایهگذاران به سپردهگذاری در صنعت است. سیدناصر موسوی لارگانی در گفتوگو با «فارس» در خصوص افزایش نرخ سود سپردههای بانکی گفت: قبلاً سود سپردههای بانکی روند صعودی داشت و همچنین وامها با سود بالا داده میشد. وی افزود: برنامه دولت نهم این بود که سود سپردهها و سود بانکی را تک رقمی کند و نهایتا سود را 12 درصد اعلام کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بانک با منابع مردم اداره میشود و نمیشود بانک 12 درصد سود بگیرد و از آن طرف 20 درصد سود دهد و این موجب شد که برخی سپردهگذاران سپرده خود را از بانک بیرون ببرند.
موسوی لارگانی تصریح کرد: یکی از راههایی که بازار آشفته ارز و طلا را ساماندهی میکند افزایش سود سپردهها است و موجب افزایش منابع بانک خواهد شد.
وی اضافه کرد: همچنین دلالان خرد هم به این روش از بازار خارج شده و پول خود را به بانک میسپارند. این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: ما باید سرمایهگذاران کشور را به سرمایهگذاری در صنعت و تولید تشویق کنیم نه اینکه تنها پول خود را در بانک بگذارند و در آمدی را بدون اینکه پول در چرخه تولید باشد، به دست آورند. موسوی لارگانی گفت: افزایش سود سپردهها راهکاری برای جمعآوری نقدینگی و کاهش تقاضای کاذب در بازار است، اما به طور کلی کار صحیحی نیست.
وی افزود: با توجه به خواست و دیدگاه مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش تولید داخل، رونق صادرات غیر نفتی و عدم وابستگی به نفت، میطلبد که سرمایهگذاری در تولید و صنعت و افزایش اشتغال انجام شود.
نوسان قیمت طلا در جمعه سیاه اروپا
قیمت جهانی طلا در بازار لندن که در روز پنجشنبه به دلیل افزایش خریدهای عمده به سطح 1662 دلار نیز دست یافته بود، در پایان معاملات هفتگی در سطح 1639 دلار بسته شد. افت رتبه اعتباری 9 کشور اروپایی دلیل اصلی افت ارزش طلا و یورو شد. در روز 13 ژانویه که کارشناسان اقتصادی آن را جمعه سیاه اقتصاد اروپا توصیف کردند، رتبه اعتباری 9 کشور حوزه یورو توسط موسسه اعتباری «استاندارد اند پورز» کاهش داده شد. اعتبار فرانسه و اتریش از رتبه AAA تنزل داد، اما رتبه اعتباری آلمان به عنوان موتور محرکه اقتصاد اروپا همچنان AAA باقی ماند. این موسسه اعتبار سنجی آمریکایی با صدور بیانیهای اعلام کرد: «اعتبار سنجیهای امروز ما بر این اساس تنظیم شده که ابتکارات سران اتحادیه اروپایی در هفتههای گذشته برای بهبود بخشیدن به اوضاع نامساعد حوزه یورو ناکافی بوده است.»
استاندارد اندپورز، همچنین رتبه اعتباری ایتالیا، اسپانیا، پرتغال و قبرس را دو درجه کاهش و اعتبار هر یک از کشورهای فرانسه، اتریش، مالت، اسلوواکی و اسلوونی را یک درجه کاهش داد. بر اساس گزارش جدید این موسسه، کشور مقروض ایتالیا همچون قزاقستان در همان رتبه BBB+ باقی ماند. این گزارش چشمانداز منفیای را برای 14 کشور حوزه یورو از جمله فرانسه، اتریش، فنلاند که هنوز از رتبه AAA برخوردار است، هلند و لوکزامبورگ برای کاهش بیشتر رتبه اعتباریشان ترسیم کرده است.
451 page views
|
|
|
|