|
شرلوك هلمز در گذر زمان
|
جام جم آنلاين
درگذشت پيتر هاموند فيلمساز كلاسيك تلويزيون انگليس و سازنده مجموعههاي تلويزيوني معروف «شرلوك هلمز» در دهههاي 80 و 90 ميلادي، پايان يك دوره استثنايي را رقم زد. با مرگ او پرونده بخش مهمي از كارهاي شرلوك هلمزي بسته شد. او سازنده سه سري مجموعه تلويزيوني شرلوك هلمز است كه به عنوان بهترين اقتباسهاي تصويري از داستان كلاسيك آرتور كانن دويل به شمار ميروند.
جرمي برت بازيگر نقش شرلوك هلمز اين مجموعهها كمي پس از پايان توليد سري آخر آن درگذشت و هاموند كه به برت در اين نقش علاقه زيادي داشت و نميتوانست بازيگر ديگري را در قالب اين نقش تصور كند، تصميم گرفت ديگر هيچ وقت به سراغ دنباله اين مجموعه نرود و پرونده توليد آن را به بايگاني بسپارد. گروهي از منتقدان تلويزيوني بر اين باورند كه همين مساله باعث شد تا وي ديگر هيچ وقت پشت دوربين قرار نگيرد و مجموعه تازهاي را نسازد. از همين روست كه رسانههاي گروهي انگلستان پس از اعلام خبر مرگ پيتر هاموند نوشتند مرگ هنري او سالها قبل و پس از آن صورت گرفت كه او نتوانست كار جديدي را مقابل دوربين ببرد. مرگ پيتر هاموند بهانهاي به دست داد تا نگاهي به تلاش دو صنعت تلويزيون و سينما براي توليد نسخههاي تصويري شرلوك هلمز انداخته شود.
از زمان انتشار داستان «مطالعهاي در اسكارلت» سال 1887، افسانه شرلوك هلمز سالهاست كه خوانندگان و علاقهمندان داستانهاي پليسي و جنايي را در سراسر جهان درگير خود كرده است. جماعت كتابخوان در تمام اين سالها از داستانهايي كه شرلوك هلمز قهرمان اصلي آن بوده، استقبال خيلي خوبي كردهاند، اما قصه زندگي اين مرد باهوش و كنجكاو كه در خيابان بيكر زندگي ميكرد فقط دوستداران دنياي ادبيات را جذب خود نكرده است. او الهامبخش تعداد زيادي فيلم سينمايي و مجموعه تلويزيوني بوده كه همگي اقتباسي تصويري از 56 داستان كوتاهي بودهاند كه در رابطه با شخصيت هلمز و ماجراجوييهاي دلهرهآور و معماگونه وي به رشته تحرير درآمدهاند. دو صنعت سينما و تلويزيون هميشه به دنبال داستانها و شخصيتهاي ادبي بودهاند كه شهرت و محبوبيت بالايي در بين مردم دارند و هنرمندان از قبل اطمينان دارند نسخههاي تصويري اين داستانها به اندازه خود كتابهايي كه منتشر شدهاند ميتوانند تماشاگران را به سمت خود بكشانند، به همين دليل توليد نسخههاي متعدد سينمايي و تلويزيوني ماجراجوييهاي شرلوك هلمز هم چيزي بود كه به ناگزير هنرمندان دو رسانه تلويزيون و سينما را به سمت خود ميكشاند و زمينهساز توليد يكسري آثار جذاب و متنوع در اين رابطه ميشد.
مامور نكتهسنج و كلاسيك
شخصيت شرلوك هلمز اولين بار سال 1900 در يك فيلم سينمايي ظاهر شد و آخرين آنها دومين قسمت نسخه جديد سينمايي آن «شرلوك هلمز: بازي سايهها» با بازي رابرت داوني جونيور است كه به مناسبت ايام كريسمس و سال جديد ميلادي روي پرده سينماها رفت. اين اتفاق در شرايطي رخ ميدهد كه شبكه تلويزيوني بيبيسي انگلستان سال قبل سري جديد مجموعه شرلوك هلمز را توليد كرد و در خبرها آمده كه قرار است يك مجموعه جديد ديگر تلويزيوني هم براساس ماجراجوييهاي اين مامور نكتهسنج كلاسيك انگليسي تهيه و توليد شود. منتقدان هنري از باسيل راتبون به عنوان اولين شرلوك هلمزي اسم ميبرند كه توانست موفقيت فراواني كسب كند و با نام اين شخصيت شناخته و معرفي شود. او از اواخر دهه 30 ميلادي بازي در نقش اين افسر پليس كار كشته انگليسي را شروع و در 14 فيلم و مجموعه شرلوك هلمزي بازي كرد. به گفته منتقدان، راتبون اولين بازيگري بود كه توانست با به تصوير كشيدن شخصيت هلمز تاثير ويژه و بزرگي روي عموم و تماشاگران بگذارد. بسياري از تماشاگران، شخصيت شرلوك هلمز را با تصوير اين بازيگر و نحوه حركات و صحبت كردن او ميشناسند. فيلمها و مجموعههاي شرلوك هلمزي كه راتبون بازي كرد هنوز هم سرگرمكننده و بانمك هستند. اين در حالي است كه در كارهاي شرلوك هلمزي اين بازيگر، اثر چنداني از شخصيت دكتر واتسن دوست و همكار هميشگي هلمز نيست. علت اصلي اين امر اين است كه سازندگان اين كارها ميخواستند وقت بيشتري را به شخصيت هلمز اختصاص داده و تصويري گوياتر، شيرينتر و تاثيرگذارتر از وي ارائه دهند.
420 page views
|
|
|
|