|
چین در برابر رکود اقتصادی جهانی تسلیم شد
|
رادیو دویچه وله
بحران جهانی اقتصادی گریبان چین را نیز گرفته است. آهنگ رشد تجارت خارجی دومین غول اقتصادی دنیا در سال گذشته روندی کند را نشان میدهد. مازاد تجاری چین در سال ۲۰۱۱ کاهش یافته و بالغ بر ۱۵۵ میلیارد دلار میشود.
رکود اقتصادی موجود در جهان، اثر قابل توجهی بر آهنگ رشد تجاری چین گذاشته است. آنگونه که اداره گمرک چین اعلام کرده، صادرات چین در ماه دسامبر ۲۰۱۱ به نسبت سال پیش تنها ۴/ ۱۳ درصد رشد نشان میدهد. این کمترین حد از سال ۲۰۰۸ میلادی به بعد است. همچنین واردات این کشور در سال گذشته به نازلترین سطح در ۲۶ ماه گذشته رسیده و نرح ۸/ ۱۱ درصد را نشان میدهد.
دولتمردان چینی برای شکوفا ماندن تجارت خارجی و رشد صادرات خود، ارزش یوان را به طور عمدی و تصنعی پایین نگاه میدارند. این سیاست موجب میشود که کالاهای چینی به بهای ارزان در بازارهای جهانی به فروش برسند و محصولات اروپایی یا آمریکایی گران جلوه کنند.
آمریکا بهعنوان غول شماره یک اقتصاد دنیا و اصلیترین رقیب تجاری چین، به این سیاست انتقادهای جدی دارد و دولت این کشور را متهم به دستکاری در ارزش پول ملی خود و رقابت تجاری ناعادلانه میکند.
به نظر کارشناسان اقتصادی، کاهش تراز تجاری چین در سال ۲۰۱۱ میتواند فشارهای آمریکا برای افزایش ارزش یوان در برابر دلار را کاهش دهد.
اتحادیه اروپا در سال گذشته همچنان بزرگترین شریک تجاری چین باقیماند و حجم مبادلات تجاری چین با اروپا به ۵۶۷ میلیارد دلار رسید که رشدی ۳/ ۱۸ درصدی را نشان میدهد. این میزان در فروش کالا به آمریکا بالغ بر ۴۴۶ میلیارد دلار یعنی رشدی ۹/ ۱۵ درصدی شد.
Bildunterschrift: آمریکا از پایین نگاهداشته شدن نرخ برابری یوان در مقابل دلار ناخشنود است
سفر دو روزه تیموتی گایتنر، وزیر خزانهداری آمریکا به چین با هدف جلب رضایت مقامات چینی به مشارکت در تحریم نفت ایران و همچنین مذاکره در باره معاملات دوجانبه چین و آمریکا انجام میگیرد.
قرار است گایتنر با نخست وزیر و وزیر دارایی چین ملاقات کند اما به نوشته نشریه "چاینا دیلی" و به نقل از مقامات مطلع دولت چین، بعید است که گفتوگوها در این دو عرصه به نتیجهای منجر شوند.
کاهش نرخ رشد اقتصادی چین
بنا بر ارزیابی دویچه بانک آلمان، عدم اطمینان موجود در بازار و کاهش تجارت خارجی چین میتواند نرخ رشد اقتصادی چین در سال ۲۰۱۲ را به ۳/ ۸ درصد تنزل دهد. این ارزیابی میگوید که این رشد حتی در چهارماهه نخست سال بین ۶ تا ۷ درصد خواهد بود. به این معنا، چین نیز در برابر رکود اقتصادی موجود در سطح جهان، سر تعظیم فرود آورده است.
انتظار میرود آهنگ صادرات چین در سال جاری بازهم کندتر از پیش شود. یک پژوهشگر چینی به آژانس خبری شینهوا گفته که این رشد در بهترین حالت تک رقمی خواهد بود. این در حالی است که در سال ۲۰۱۰، صادرات چین به رشد ۲۰ درصدی دست یافت و حجم آن به نسبت سال ۲۰۰۹ میلادی ۹/ ۱ بیلیون دلار شد. واردات نیز در سالهای مورد مقایسه ۹/ ۲۴ درصد رشد نشان داده و به ۷۴/ ۱ بیلیون دلار رسیدند.
کارشناسان اقتصادی میگویند که کاهش تقاضای ناشی از بحران اقتصادی در آمریکا و همچنبن بحران قروض دولتی در اروپا تراز تجاری چین را دستکم در ماههای آغازین سال جدید میلادی از این هم کمتر خواهد کرد.
ون جیابائو، نخست وزیر چین پیشتر تصریح کرده بود که دولتش قصد دارد در سال ۲۰۱۱ با کاهش وابستگی و اتکاء به صادرات، روی مصرف داخلی و هزینههای بخش خصوصی تمرکز کند.
382 page views
|
|
|
|