|
بانک مرکزی ایران: به دنبال تک نرخی کردن ارز هستیم
|
بی بی سی فارسی- محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی ایران می گوید که به دنبال تک نرخی کردن ارز است چون به این ترتیب، کشورهای خارجی اطمینان خاطر بیشتری برای سرمایه گذاری در داخل ایران پیدا می کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، آقای بهمنی می گوید که "بانک مرکزی به دنبال کاهش نرخ ارز نیست بلکه به دنبال تعادل بخشی به نرخ ارز است."
در پی افزایش شدید نرخ ارز در اواخر بهار سال جاری، بانک مرکزی ابتدا سعی کرد تا با تزریق حجم زیادی ارز، قیمت ها را کنترل کند اما بعد از ناکامی در کنترل قیمت ارز به این روش، یکباره قیمت انواع ارز را در بازار افزایش داد.
این تصمیم بانک مرکزی با مخالفت گسترده ای رو به رو شد و بعد از آن بانک مرکزی، تلاش کرد تا با افزایش عرضه و کاهش قیمت، تعادلی در بازار بوجود آورد.
برخی منتقدان اقتصادی در آن زمان معتقد بودند که دولت برای افزایش درآمد خود، به افزایش نرخ رسمی ارز اقدام کرده است و می خواهد تا با فروش ارزهای نفتی به نرخی بالاتر، درآمد ریالی خود را افزایش دهد.
با گذشت نزدیک به دو ماه و با وجود تلاش بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز، نرخ ارز در بازار همچنان با نرخ رسمی بانک مرکزی متفاوت است و رئیس کل بانک مرکزی نیز وجود ارز دو نرخی را تائید می کند.
آقای بهمنی می گوید: "صادرکنندگان، ارز خود را به جای این که به بانک مرکزی بفروشند، در بازار می فروشند و باتوجه به این که نرخ ارز هم اکنون دو نرخی است بانک مرکزی نمی تواند آنها را مجبور به فروش ارز به این بانک کند، زیرا آنها دچار ضرر می شوند."
صادرکنندگان یکی از مدافعان افزایش نرخ ارز هستند و می گویند در طول یک دهه گذشته، نرخ ارز ثابت مانده در حالی که تورم دو رقمی بوده است و همین مسئله باعث زیان آنها شده است.
دولت برای آنکه صادر کنندگان را تشویق کند، هر ساله مبالغی به عنوان مشوق صادراتی به آنها پرداخت می کرده و آقای بهمنی تاکید دارد که مشوق هایی برای صادر کنندگان در نظر گرفته شده است "اما صادر کنندگانی که کالاهای صادراتی خود را به فروش می رسانند، ارز خود را وارد بازار می کنند."
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، این بانک سال گذشته هشت درصد از منابع بانکی یعنی حدود ۳ هزا و ۳۰۰ میلیارد تومان (سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار) را برای بخش صادرات در نظر گرفته بود در حالی که "صادرات کشور در سال گذشته کمتر از این رقم بوده است، یعنی کل صادرات سال گذشته کمتر از منابع تخصیص یافته به بخش صادرات بود."
نرخ رسمی ارز در آخرین روز هفته یعنی پنج شنبه ششم مرداد با نرخ ارز بازار تفاوت داشت و در حالی که هر دلار در بانک مرکزی ۱۰۵۴تومان بود در بازار آزاد هر دلار ۱۱۲۵ تومان معامله می شد.
نرخ هر یورو از سوی بانک مرکزی ۱۵۱۳ تومان بود ولی در بازار پول واحد اروپا ۱۶۴۰ تومان خرید و فروش می شد. هر پوند نیز در بانک مرکزی ۱۷۲۱ تومان قیمت گذاری شده بود در حالی که در بازار آزاد ۱۸۷۵ تومان معامله می شد.
بعد از افزایش شدید نرخ ارز در بازار آزاد و افزایش قیمت ارز از سوی بانک مرکزی، تولید کنندگان ایرانی نسبت به این اقدام بانک مرکزی اعتراض کردند.
گروهی از تولید کنندگان با فرستادن نامه ای به محمود احمدی نژاد، هشدار دادند که افزایش نرخ رسمی ارز باعث وارد شدن آسیب های جدی به بخش صنعت خواهد شد.
بخش عمده ای از مواد اولیه صنایع کشور از طریق واردات تامین می شود و به نظر تولید کنندگان ایرانی افزایش نرخ ارز سبب افزایش قیمت تمام شده مواد اولیه می شود.
برنامه تک نرخی کردن ارز یک دهه پیش در ایران به اجرا گذاشته شد و اکنون بانک مرکزی سعی دارد تا با اجرای همان برنامه، ثبات را به بازار ارز برگرداند.
عمده سرمایه گذاری خارجی در بخش نفت و گاز صورت می گیرد و در سالهای اخیر سرمایه گذاران خارجی به دلیل تحریم های بین المللی حاضر به همکاری با ایران نیستند.
295 page views
|
|
|
|