|
10 حادثه خبري سال 2011
|
جام جم آنلاين
بيشك آيندگان در نگارش تاريخ و سالها، سال 2011 را سالي منحصربهفرد و بيبديل معرفي ميكنند.
حوادث و اتفاقاتي در اين يك سال به وقوع پيوست كه زندگي تمام مردم سراسر دنيا را تحت تاثير قرار داد.
از انقلابهاي عربي و دستگيري بن لادن تا زلزله ويرانگر ژاپن و قحطي بيسابقه در شاخ آفريقا، از جمله حوادثي است كه چهار گوشه اين كره خاكي را تحت تاثير خود قرار داد.
بخش انگليسي شبكه الجزيره در پايان سال 2011 ميلادي 10 حادثه خبري برتر دنيا را اعلام كرده است. از ديدگاه اين شبكه، ترتيب اين حوادث بدينگونه است:
1ـ بهار اعراب، اگرچه كليد اين حوادث در روزهاي پاياني سال 2010 و با خودسوزي محمد بو عزيزي تونسي زده شد، اما نتيجه و ثمرش در سال 2011 به بار نشست. زين العابدين بن علي پس از 23 سال حكومت بر تونس به سمت رياض گريخت و جان تازهاي در رگهاي تونسيها زنده شد.
بعد از آن نوبت به مصريها رسيد تا با الهام از برادران تونسي خود، يكي ديگر از حكام ديكتاتور و بلندمدت خاورميانه را از تخت به زير كشند. خواسته مصري نيز در عرض چند هفته به فعليت رسيد و حسني مبارك 84 ساله پس از 32 سال حكومت بر سرزمين فراعنه، به سرنوشتي دچار شد كه يك روز پايش در بيمارستان و روزي ديگر در دادگاه براي رسيدگي به اتهاماتش باشد.
بعد از آن بود كه انقلابهاي مردمي منطقه عليه حاكمان خود رنگ خون گرفت و ديكتاتورها تصور كردند با ريختن خون مردمانشان ميتوانند چند صباحي بيشتر بر اريكه قدرت بنشينند. قذافي و علي عبدالله صالح، ديكتاتورهاي ليبي و يمن، نمونه مشخص اين طرز تفكر بودند كه اولي در مكاني نامعلوم در صحراهاي ليبي دفن شده و دومي اين روزها به دنبال جايي براي پناهندگي است.
در اين ميان اگرچه آل خليفه بحرين با توسل به نيروهاي آل سعود و خشونت بيسابقه مدتي براي بقاي خود زمان خريده است، اما كيست كه نداند خشم فرو خورده بحرينيها همان خاكستر زير آتشي است كه روزي دوباره شعلهور خواهد شد و اين بار علاوه بر آل خليفه، آل سعود را نيز با چالشي جدي مواجه ميكند.
2ـ زلزله ژاپن، تصويري كه از مردم ژاپن در ذهنها نقش بسته، مردماني چشم بادامي است كه نظم و انضباط حرف نخست تمام كارهاي آنها را تشكيل ميدهد. ناگهان زلزلهاي ويرانگر زندگي عادي اين مردم را مختل كرد. اين زلزله جان 20 هزار نفر را به ويژه در ايالت فو کوشيما گرفت.
نكته تاسفبرانگيز اين زلزله، اثرات مخرب آن بر نيروگاههاي هستهاي اين كشور بود. اما در كنار تمام اين تلخيها، ژاپنيها باز هم همان تصوير را در ذهنهايمان نقش بستند. در زمان دريافت كمكهاي بينالمللي و در حوادث پس از زلزله، نظم باز هم حرف نخست مردمان سرزمين آفتاب را ميزد.
3ـ كشته شدن بن لادن، شايد اين خبر بيشتر از همه باعث مسرت و شادي سران كاخ سفيد شد. فردي كه به گفته خود آنها تحت تعقيبترين تروريست به حساب ميآمد، در روز دو مي در شهر ابيتآباد پاكستان به دست نيروهاي ويژه آمريكايي كشته شد. پرونده رهبر القاعده در ابيتآباد بسته شد، اما معلوم نيست پرونده اقدامات تروريستي و خشونتآميز چه روزي و در كجا خاتمه خواهد يافت؟
4ـ قحطي در شاخ آفريقا، با نگاهي به تصاوير قحطي بيسابقه امسال در منطقه شاخ آفريقا به خصوص در سومالي، ناخودآگاه اين جمله ذهن متبادر ميشد: سومالي ميميرد، از بس كه جان ندارد. بيتوجهي گروههاي بينالمللي و وجود شبهنظاميان افراطي همچون الشباب كار را به جايي رساند كه حدود 13 ميليون نفر از مردم اين منطقه تحت تاثير قحطي قرار گرفتند.
5ـ روزهاي سخت رياضت اقتصادي در اروپا، سران كشورهاي اروپايي براي مقابله با بحران بيسابقه اقتصادي در قاره سبز، راهكاري به نام رياضت اقتصادي را در پيش گرفتند. بار اصلي اين طرح روي دوش سالمندان و كارگران بود. سران كشورهاي اروپايي كه هميشه داشتن مردمي راضي و خيابانهايي آرام ادعاي اصلي آنها بود، با تصويب اين طرح مردم ناراضي را ديدند كه در گوشه و كنار خيابانهاي شهرهاي مختلف كشورهاي خود سعي داشتند مخالفت خود را نشان دهند.
6ـ جنبش اشغال وال استريت، در ابتدا بسيار ساده و سطحي به نظر ميرسيد. همه تصور ميكردند آنها عدهاي از آمريكاييها هستند كه قصد دارند از قافله شهروندان اروپايي عقب نيافتند و به شيوهاي اعتراض خود را نشان دهند. اما گذر زمان و شعارهاي معنادارشان نشان داد هدفي مشخص دارند. شعار «ما 99 % هستيم»، ماندگارترين شعار آنها شد. در كنار اين شعار و ديگر اقدامات خواستند نشان دهند ديگر نميخواهند تحت سلطه و سيطره 1 درصدي باشند كه بر آنها حكومت ميكنند. خانه اولشان بورس وال استريت در نيويورك بود، اما با گذشت زمان به تمامي ايالتهاي آمريكا سرايت كرد.
7ـ تولد كشوري جديد: سودان جنوبي، اين بار وقتي صحبت از سودان به ميان آمد، ديگر نه قحطي در كار بود و نه جنگ و درگيري. طي پيشنهادات و طرحهايي كه بسياري غربيها را پشت پرده آنها ميدانستند، همهپرسي 9 ژانويه باعث شد صد و نود و چهارمين كشور دنيا با نام سودان جنوبي از طريق تقسيم کشور سودان شكل بگيرد.
8ـ ناآراميهاي لندن، بسيار ساده و مختصر شروع شد. جواني سياهپوست به دست نيروهاي پليس لندن كشته شد. در عرض كمتر از 48 ساعت خيابانهاي لندن پر شد از جوانان و معترضيني كه يكصدا به فاصله طبقاتي جامعه انگليس اعتراض ميكردند.
9ـ خروج نظاميان آمريكا از عراق، هشت سال پس از اشغال عراق توسط آمريكاييها، بالاخره مرحله خروج آنها از اين كشور آغاز شد. در حاليكه بسياري از مقامات كاخ سفيد و پنتاگون در زمان خروج نيروهايشان از عراق، 8 سال حضور خود را موفقيتآميز خواندند، اما مگر ميشود ويرانيها و خسارات مادي و جاني اين 8 سال که بيش از 120 هزار نفر را به کام مرگ کشاند به همين راحتيها از ذهن عراقيها پاك كرد؟
10ـ مذاكرات مخفيانه سران فتح با سران تلآويو، يكي از اخباري كه در سايه بهار عربي گم شد، اطلاعات و اسنادي بود كه شبكه الجزيره آنها را فاش كرد. بنا بر اين 1600 سند، رهبران سازمان آزاديبخش فلسطين بارها با مقامات صهيونيست ديدار داشته و در بسياري از موارد به خواستههاي آنها پاسخ مثبت داده بودند.
حسين خليلي - گروه بينالملل
390 page views
|
|
|
|