|
چربيها با اين ترفندها آب نميشود
|
جام جم آنلاين
به گفته وزير بهداشت 43 درصد ايرانيان با بيماري اضافه وزن روبهرو هستند و ميزان بروز چاقي در زنان ايراني نزديك به 30 درصد است.
همين آمارها كفايت ميكند تا تبليغكنندگان ماهواره محور اصلي تبليغات خود را چاقي در نظر بگيرند و از شما بخواهند با استفاده از روشهاي غيرعلمي و خصوصا مضر به سمت لاغر شدن برويد؛روشهايي كه به گفته پزشكان ميتوانند به مراتب عوارض بدتري نسبت به چاقي داشته باشند.
اغلب داروها و موادي كه در شبكههاي ماهوارهاي تبليغ ميشود به شما وعده ميدهند كه در كمترين زمان ممكن ميتوانيد وزن زيادي كم كنيد، در حالي كه اين موضوع نه تنها صحت ندارد بلكه در صورت واقعي بودن، مسلما شما را دچار مشكلات بيشتري ميكند.
به اعتقاد پزشكان از دست دادن زياد وزن در دورهاي كوتاه ميتواند عوارض زيادي نظير چين و چروك صورت، بياشتهايي مفرط، عصبانيت شديد، ريزش مو، تحريك سيستم اعصاب فرد و برگشت به وزن سابق و حتي وزني بسيار بيشتر از وزن اوليه ايجاد كند.
در اغلب اين تبليغات از قرصها و كپسولهايي موسوم به لاغري نام برده ميشود كه قرار است مجموعهاي از عملكرد بدن درخصوص لاغر شدن شامل بياشتهايي، سوزاندن يا جذب نكردن چربيها را در حداقل زمان ممكن تحت تاثير قرار داده و شما را به شدت لاغر كند، اما لازم است همه شهروندان، آگاهي درستي نسبت اين تبليغات كاذب داشته باشند.
قرصهاي ضداشتها يا دفع چربي؟
قرصها و كپسولهاي موسوم به لاغري به دو دسته ضد اشتها و ضد جذب چربي تقسيم ميشوند از سال گذشته ميلادي در آمريكا و برخي كشورها اعلام شده است كه استفاده از قرصهاي ضد اشتها از نظر علمي و پزشكي قابل قبول نيست.
دكتر فريبرز صادقي، مسوول بخش مطالعات باليني شركت داروسازي ابوريحان با تاييد اين موضوع كه قرصهاي ضد اشتها به دليل استفاده از موادي شبيه به مواد روانگردان در برخي كشورها از جمله آمريكا از رده خارج شدهاند، به جامجم مي گويد: استفاده از داروهاي ضد اشتها عوارض قلبي و عروقي دارد و از اين رو استفاده از آنها توصيه نميشود.
وي در خصوص استفاده از قرصهاي دفع چربي ميافزايد: تحقيقات انجام شده در دنيا نشان ميدهد كه استفاده از قرصهاي دفع چربي به اين دليل كه جذب خوني ندارند و از طريق روده دفع ميشوند، عوارض كمي نظير عوارض گوارشي شامل نفخ، اسهال و تهوع دارند.
دكتر صادقي با اشاره به اينكه داروهاي ضد چاقي وجود دارند كه باعث لاغري آني فرد ميشوند، اظهار مي دارد: اغلب اين داروها نهتنها مورد تاييد سازمان غذا و داروي آمريكا (FDA) نيست، بلكه برخي از اين داروها بسيار خطرناكند.
وي با اشاره به داروهايي كه اين روزها در ماهوارهها تبليغ ميشوند، مي افزايد: گفته ميشود در اغلب اين داروها از مواد روانگردان استفاده شده كه باعث كاهش اشتها ميشود.
به گفته صادقي، تنها دارويي كه از سوي سازمان غذا و داروي آمريكا مورد تاييد قرار گرفته، داروي زنيكال و مشابه ايراني آن ونوستات است.
داروي دفع چربي، آري يا خير؟
حالا كه تكليف داروهاي ضد اشتها و چربي سوز روشن شده است، به اين سوال ميرسيم كه آيا ميتوان به كپسولهاي دفع چربي اعتماد كرد؟
دكتر عليرضا استقامتي، فوق تخصص غدد در خصوص قرصهاي دفع چربي به «جامجم» ميگويد: اين قرصها سبب ميشود حدود يك سوم از چربي موجود در غذا جذب بدن نشود كه اين مساله در مجموع ميتواند در لاغر شدن تاثير داشته باشد، اما درمان چاقي محسوب نميشود.
اين فوق تخصص چاقي با اشاره به تاثير زياد عامل وراثت در چاقي ادامه ميدهد: مصرف قرصهاي دفع چربي بيتاثير در لاغر شدن نيست و ميتواند تا چند كيلو فرد را لاغر كند.
او با اشاره به تاثير رژيم غذايي درست و ورزش كردن در لاغر شدن افراد، اظهار ميكند: مسلما براي درمان چاقي بايد بر استفاده از رژيم غذايي درست تمركز كرد و علاوه بر رژيم غذايي نسبت به ورزش و تحرك هم برنامهريزي مشخصي داشت، اما در كنار اين عوامل استفاده از قرصهاي دفع چاقي با تجويز پزشك بيتاثير نيست.
در حال حاضر در ايران تنها يك نوع كپسول دفع چربي با نام تجاري ونوستات از سوي وزارت بهداشت مجوز توليد دارد كه اثرگذاري و كم بودن عوارض آن از سوي مركز تحقيقات غدد دانشگاه علوم پزشكي تهران در سال 88 مورد بررسي قرار گرفته است.
با وجود اين اگر چاق هستيد و اصرار به لاغري داريد، از روشهاي مطمئن نظير رژيم غذايي و ورزش استفاده كنيد و چشم و گوشتان را بر تبليغات قرصهاي لاغري ماهواره ببنديد. استفاده از دارو براي لاغري بايد زير نظر پزشك و مراجعه به داروخانههاي معتبر كشور باشد.
مستوره برادران نصيري - گروه سلامت
386 page views
|
|
|
|