|
پرسپوليس و استقلال قيمتگذاري شدند
|
دنیای اقتصاد- عليرضا باغاني: سرانجام پس از دوسال مناقشه بر سر واگذاري يا عدم واگذاري دو برند اصلي فوتبال ايران يعني استقلال و پيروزي روزگذشته نخستين گام براي خصوصيسازي جدي اين دو باشگاه مطرح كشور برداشته شد.
روز سهشنبه معاون سازمان خصوصيسازي از قيمتگذاري دو باشگاه استقلال و پرسپوليس خبر داد، اتفاقي كه در عمل فروش و خصوصيسازي اين دو باشگاه ورزشي را در فرابورس رسما كليد زده است.عقدايي مبلغ پیشنهادی این سازمان برای واگذاری سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال تهران را به ترتیب 45 و 42 میلیارد تومان (24 و 22 ميليون پوند) اعلام کرد.
مهدی عقدایی در گفتوگو با سنا، با بیان اینکه قیمت پیشنهادی سازمان خصوصی سازی باید در هیات واگذاری به تصویب برسد، گفت: هنوز قیمت نهایی سهام دو باشگاه پرسپولیس و استقلال تهران مشخص نیست.وی خاطر نشان کرد: پس از انتخاب وزیر ورزش و جوانان، سهام این دو باشگاه در هیات واگذاری تعیین تکلیف خواهد شد و با توجه به اینکه اظهار نظر وزیر ورزش و جوانان در مورد واگذاری سهام دو باشگاه دولتی استقلال و پرسپولیس از اهمیت بسزایی برخوردار است، لذا تا زمان مشخص شدن وزیر نمیتوان سهام این دو باشگاه را در شرکت فرابورس عرضه کرد.معاون سازمان خصوصی سازی پیشبینی کرد، سهام دو باشگاه استقلال و پرسپولیس تا پایان شهریورماه امسال واگذار شود.وي در برابر اين سوال كه آيا اين قيمت پيشنهادي با در نظر گرفتن بدهي، قراردادهاي بازيكنان و داراييهاي اين دو باشگاه صورت گرفته؟ ادامه داد: اين قيمت بدون در نظر گرفتن ميزان بدهي و قراردادهاي بازيكنان و كادر فني است. هنوز قرارداد بازيكنان و كادر فني نهايي نشده است و اصولا اين موضوع و همچنين بدهيهاي اين دو باشگاه به سازمان تربيت بدني مربوط است كه ميتواند بازيكنانش را بفروشد يا نگه دارد. اين معاون سازمان خصوصي سازي در واكنش به اين پرسش كه آيا سهام اين دو باشگاه به كانون هواداران هم داده خواهد شد و عرضه سهام بلوكي در فرابورس انجام خواهد شد؟ پاسخ داد: هنوز درصد و نحوه واگذاري سهام اين دو باشگاه مشخص نشده كه توسط هيات واگذاري نهايي ميشود، اما ممكن است در دو بلوك جداگانه سهام باشگاههاي استقلال و پرسپوليس در فرابورس عرضه شود، اما قيمتگذاري دو باشگاه مطرح كشور بلافاصله واكنش اهالي ورزش را در پي داشت، به طوري كه سرپرست باشگاه استقلال در گفت و گویی به تحلیل بحث قیمتگذاری تیمهای استقلال و پرسپولیس پرداخت. فتحاللهزاده درباره اینکه چرا قیمت پایه پرسپولیس بیشتر از استقلال است، گفت: «شک نکن قیمتگذار، پرسپولیسی بوده است! ماشاالله همه جا این دوستان پرسپولیسی رخنه کردهاند.»
پيش از اين دولت پس از يكبار ناكامي، با كاهش قيمت موفق به فروش باشگاه راهآهن به قيمت 4ميليارد و 150ميليون تومان شده بود.
اما دنياي اقتصاد به جزئيات ارزشگذاري دو برند اصلي ورزش كشور كه روزگذشته حاشيههاي فراواني را ايجاد كرده بود، دست يافت.فرشاد به آبادي مدير گروه مطالعاتي هوشمند تدبير، شركت ارزشگذار پرسپوليس و استقلال در گفتوگو با دنياي اقتصاد درباره نحوه قيمتگذاري اين دو برند اصلي فوتبال كشور گفت: در ارزشگذاري استقلال و پرسپوليس داراييها و بدهيهاي باشگاهها ديده نشده است و ملاك اصلي ارزشگذاري، هواداران آنها بوده است.وي با بيان اين كه نگراني از بابت بدهيهاي دو باشگاه استقلال و پرسپوليس وجود ندارد، گفت: سازمان تربيت بدني بدهيهاي اين باشگاهها را تقبل كرده است، از سويي ديگر بازيكنان اين باشگاهها هم در ارزشگذاري ديده نشدهاند، چراكه براساس ضوابط كميته انضباطي حداكثر قرارداد باشگاهها با بازيكنان 350 ميليون تومان در سال است، حال آنكه برخي از اين باشگاهها تا سطح 800 ميليونتومان به بازيكنان خود پرداخت كردهاند، بر اين اساس نميتوان چشمانداز روشن و برآورد دقيقي از ارزش بازيكنان آن داشت، ضمن اين كه بازيكنان به طور دائم در ميان باشگاهها جابهجا ميشوند.ارزشگذار دو باشگاه استقلال و پرسپوليس در پاسخ به اين پرسش كه بر چه اساسي قيمت باشگاه پرسپوليس بالاتر از استقلال در نظر گرفته شده است؟ گفت: ملاك ما هواداران اين باشگاهها هستند، چراكه اين دو باشگاه غير از برند و هوادار چيز ديگري ندارند، از اين رو ما براساس بررسيهاي علمي به اين نتيجه رسيديم كه هر يك از اين باشگاهها در حدود 20 ميليون طرفدار دارند و اگر هر طرفدار در سال فقط 5هزار تومان بابت تماشاي بازي پرداخت كند، اين باشگاهها ميتوانند به درآمد 100 ميليارد توماني دست يابند كه اين درآمد در اميدنامه اين شركتها لحاظ شده است.وي با دفاع از ارزشگذاري باشگاههاي استقلال و پرسپوليس گفت: قيمتگذاري باشگاههاي اصلي فوتبال كشور منطقي بوده و مبناي آن نيز كارشناسي است، چراكه در دنيا نيز باشگاههاي فوتبال بر مبناي برند و در واقع لوگو ارزشگذاري ميشود و البته بعضا داراييهايي هم دارند.
وي با بيان اين كه قيمت 42 و 45 ميليارد توماني استقلال و پرسپوليس زياد نيست، تاكيد كرد: براساس كارشناسيهاي انجام شده قيمتهاي تعيين شده براي دو باشگاه مزبور كف قيمتي است و به هيچ عنوان قيمتگذاري انجام شده بالا نيست، چراكه جذابيت خريد نيز در آن لحاظ شده است.وي گفت: ارزشگذاري باشگاههاي فوتبال در جهان از سال 2001 ميلادي آغاز شده و اين ارزشگذاريها هم براساس برند و لوگو صورت گرفته است.به آبادي با ذكر اين نكته كه ارزشگذاري استقلال و پرسپوليس 18 ماه زمان برد، گفت: تاثيرگذاري بر فضاي كسب و كار اين باشگاهها ملاك اصلي در ارزشگذاري است.وي در پاسخ به اين پرسش كه با توجه به زيانده بودن اين باشگاهها آيا قيمت 42 و 45 ميليارد توماني را نبايد گران تلقي كرد؟ گفت: چگونه يك شركت موادغذايي كه رقباي بسيار زيادي دارد 60 ميليارد تومان ارزشگذاري ميشود، ولي دو باشگاه فوتبال كه حدود 40 ميليون نفر طرفدار دارند، نبايد نصف آن شركت ارزش داشته باشد.مدير گروه مطالعاتي هوشمند تدبير در برابر اين سوال كه چه برآوردي از درآمدزايي دو باشگاه اصلي كشور در سالهاي آينده دارد؟ گفت: اين باشگاهها هزينههاي بالايي دارند، اما با توجه به درآمد پخش تلويزيوني، اسپانسر، مصاحبههاي ورزشي و... ميتوان درآمد 17 تا 18 ميليارد توماني را در آينده براي هر يك از باشگاههاي استقلال و پرسپوليس پيشبيني كرد.
اما استقلال و پرسپوليس در حالي روانه ميز فروش ميشوند كه درآمد استقلال در سال 88 به حدود 94 ميليارد ريال رسيده و براي باشگاه پرسپوليس هم در سال 88 درآمد 77 ميليارد ريالي رقم خورده است.
افزون بر اين، استقلال در سال 88 هزينههاي مالي 80ميلياردريالي داشته و پرسپوليس هم هزينه مالي 78 ميليارد ريالي را در حسابهاي خود ثبت كرده كه با اين وصف استقلال سود 14 ميليارد ريالي در اين سال شناسايي كرده و پرسپوليس هم به زيان حدود يكميليارد ريالي نشسته است.در عين حال، هنوز صورتهاي مالي سال 89 دو باشگاه مزبور تهيه نشده است.
458 page views
|
|
|
|