|
زمزمه تعطیلی سراسری پنجشنبهها در ایران
|
دنیای اقتصاد – مرجان توحیدی: محمود احمدی نژاد روز دوشنبه از احتمال تعطیلی پنجشنبهها در کشور خبر داد. رییس جمهورهمچنین اعلام کرد که ایران از نظر کم بودن تعطیلیها دومین کشور در جهان است. احمدینژاد درعین حال به منتقدان تعطیلیهای زیاد دولت در دوره نهم و دهم نیز با این سوال پاسخ داد که «مگر كار كردن به ساعت طولاني است؟» او باتکیه بر همین سوال نیز از کاهش ساعات کاری ادارات در ماه رمضان دفاع کرد و گفت که این موضوع باعث افزایش بازدهی افراد در ادارات دولتی ميشود.
اظهارات محمود احمدی نژاد درباره تعطیلات در شرایطی مطرح ميشود که موضوع ساماندهی تعطیلات درکشور از مجلس هفتم مطرح بوده و به مجلس هشتم هم کشیده شده، اما در نهایت بینتیجه به بعد موکول شده است. به عبارت دیگر، شاید به نتیجه نرسیدن طرحهای مجلس سبب شده تا دولت در این باره خود وارد عمل شود. پیش از این اگرچه دولت گاه و بیگاه به دلایل متعدد از جمله عید فطر، آلودگی هوا، گرما یا سرمای شدید دستوراتی را برای تعطیلی دولتیها ابلاغ ميکرد اما این ورود دولت به بحث مزبور همواره منتقدانی را به ویژه در مجلس به همراه داشته است. مجلسیها همواره بر این باور بودند که ایران از بالاترین تعطیلات را در میان کشورهای جهان برخوردار است و افزایش تعطیلیها به عناوین مختلف باعث کاهش بهرهوری و البته ضررهای اقتصادی ميشود. چه به گفته یکی از نمایندگان دوره هفتم مجلس، محمدرضاامیرحسنخانی ایران از نظر میزان تعطیلات رسمی در دنیا رتبه نخست را دارد.
از سوی دیگر، محاسبه زیان حاصل از افزایش تعطیلات در عرصههای اقتصادی برمبنای روشهای مرسوم حسابداری کار آسانی نیست و البته در این زمینه نیز ارقام مختلفی بیان شده است ولی معمولترین روش تقسیم میزان تولید ناخالص کشور به ایام کاری رسمی است که به گفته عوض حیدرپور، نماینده مجلس هشتم و عضو کمیسیون امنیت ملی هر روز تعطیلی به کشور ۲ هزار میلیارد تومان خسارت وارد ميکند.
همین موضوعات دست به دست هم داد تا مجلس هفتم وارد موضوع شود و طرحی را در خصوص کاهش تعطیلات رسمی کشور به صحن علنی مجلس ببرد که این طرح مشمول مرور زمان شد تا این که مجلس هشتمیها این بار طرحی مشابه را با نام ساماندهی تعطیلات در کشور در دستور قرار دادند. این طرح که با نزدیک شدن به عید فطر سال گذشته و به منظور افزایش تعطیلات عید از یک روز به سه روز در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار گرفت سرانجامی نیافت و مجلس از این موضوع کنار کشید و طرح را از دستور کار خارج کرد. این بار هم دولت بار دیگر وارد عمل شد و خود روز عید فطر و روز بعد از آن را در کشور تعطیل اعلام کرد.
مرکز پژوهشهای مجلس اما پیشتر در سال 84 طی گزارشی طرح قانونی خود برای ساماندهی تعطیلات در کشور را ارائه کرده بود. بر اساس این طرح تعداد تعطیلات رسمی كشور از ۲۵ روز كنونی به ۱۶ روز كاملا تعطیل و ۴ روز نیمه تعطیل تبدیل میشد. مركز پژوهشها در گزارش خود تصریح كرده بود كه تقریبا تمامی قوانین و مصوبات پس از انقلاب اسلامی در جهت افزایش روزهای تعطیل رسمی بوده است و این باعث افزایش تعطیلات رسمی از ۱۵ روز در سال ۱۳۵۸ به ۲۵ روز در حال حاضر (معادل ۶۷ درصد رشد) شده كه این افزایش قطعا تبعات فراوان اقتصادی – اجتماعی به دنبال داشته است. طرح پیشنهادی این مرکز اگرچه از سوی کمیسیون اجتماعی پیگیری ميشد اما با پایان یافتن دوره کاری مجلس هفتم، دوران رسیدگی به این طرح نیز به پایان رسید.
با این حال دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی هم مانند رییسجمهور معتقد است که تعطیلات در کشور کم است. دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی سال گذشته اعلام کرده بود که «وضعیت تعطیلات در ایران در مقایسه با وضعیت تعطیلات با سایر كشورهای جهان در سطح كمی قرار دارد.»
801 page views
|
|
|
|