|
دلار از 1400 تومان گذشت سكه به 605 هزار تومان رسيد
|
دنياي اقتصاد
گروه بازار پول_ مسعود رضا طاهری
دلار پس از 48 روز نوسان در كانال 1300 تومان روز گذشته سطح 1400 تومان را شكست و وارد كانال جديد قيمتي شد. افزايش 13 توماني قيمت دلار در شرايطي اتفاق افتاد كه نرخ ارز مرجع روز گذشته ثابت بود. با اين افزايش، شكاف قيمتي به 300 تومان رسيد. قيمت سكه نيز با 5 هزار تومان افزايش در روزي كه بازار جهاني طلا كماكان تعطيل است 605 هزار تومان فروخته شد. افزايش 10 هزار توماني سكه دولتي در كنار رشد قيمت دلار از دلايل افزايش قيمت سكه آزاد عنوان شده است. «دنياي اقتصاد» در كنار بررسي روزانه نگاهي به وضعيت بازار يك سال پس از اجراي هدفمندي يارانهها داشته است.
قیمت دلار دیروز با 13 تومان افزایش به نرخ 1400 تومان رسید که قیمت 1405 تومان نیز از سوی برخی فعالان بازار برای آن اعلام شد. خبر افزايش قیمت دلار در بازار داخل ایران مورد توجه برخی منابع خبری بینالمللی نیز قرار گرفت. کسب رکورد 1400 تومانی برای دلار آمریکا در حالی است که 48 روز پیش در 8 آبان ماه قیمت دلار از مرز 1300 تومان عبور کرد.
در این روز با محدود شدن فروش ارز مسافری به یک بار در سال و فروش آن به نرخ بازار فرعی موجب شوک قیمت در بازار ارز شده بود.
افزايش قيمت دلار به سطح 1400 تومان در حالي رخ داد كه بانک مرکزی قیمت دلارمرجع را 1099 تومان نگه داشت. نرخ دلار بازار فرعی نیز 1212 تومان اعلام شد که تقریبا بدون تغییر بود. روز گذشته شکاف قیمت دلار بازار با دلار مرجع از 300 تومان هم فراتر رفت.
با افزایش قیمت دلار که بالا رفتن قیمت سایر ارزها را نیز به دنبال داشت، پس از چند روز تاخیر، بار دیگر توجهها به این بازار جلب شد. افزايش نرخ دلار با موضعگيريهايي همراه بود. یکی از نمایندگان مجلس با انتقاد از گرانی ارز و سکه درآمدزایی دولت را دلیل تلاطمات بازار ارز و سکه عنوان کرده است. برخی خبرگزاریها نیز داستان قدیمی تزریق ارز در گوشه و کنار بازار ارز را از زبان برخی منابع بی نشان گزارش کردهاند. برخی نیز انتقاد کردهاند در حالی که فروخته شدن ارز دولتی به صورت ارز مرجع و به صورت دلار مسافری یا بازار فرعی در سامانههای کنترلی بانک مرکزی به ثبت ميرسد، فروش این همه ارز به قیمت زیر قیمت بازار و پیش فروش آن چرا این قدر بیسامان است. همه روزه ميتوان درپاساژ افشار صحنههایی از خرید و فروش و معامله ارز را دید که کمتر شباهتی با یک بازار مدرن ارزی در جهان امروزی دارد. در این بازار گاهی داد ميزنند:«آنهایی که ثبت نام کردهاند، بروند دلارهای خود را تحویل بگیرند.» البته دارایی برخی نیز در اعتماد به چنین شیوههایی از دست رفته است.
گلایه از مبادلات ارزی مشکوک
خبرگزاری فارس نوشت:تب بازار ارز در حالی باز هم افزایش یافته که بانک مرکزی طبق مصوبه شورای پول و اعتبار موظف به یکسانسازی نرخ ارز و تک نرخی کردن دلار در بازار شدهاند، اما ظاهرا عواملی در بازار هستند که اجازه آرام سازی فضای بازار را نمیدهند.
البته این عوامل صدای صرافان را نیز در آوردهاند و مؤید این امر هم نامهنگاریهای فعالان این بخش با بانک مرکزی است؛ گزارشها حاكي از آن است تعدادی از صرافان از مبادلات ارزی مشکوک در بازار گلهمند هستند.
برهمین اساس، هماکنون بزرگترین مشکل صرافان معاملات بدون فاکتور، سلف یا نسیه و همچنین معاملات بیش از سقف معین مندرج در مقررات مبارزه با پولشویی است.
یکی از فعالان بازار ارز طی روز جاری از وقایعی در بازار پرده برداشته و گفت: میلیونها دلار با قیمت کمتر از ارزش واقعی در بازار عرضه میشود بدون اینکه مشخص شود این دلارها از کدام محل و ارگانی وارد شدهاند.
وی افزود: البته اشکالی ندارد که ارگانی بخواهد دلار در بازار وارد کند، اما بهتر است این ارزها را از طرق رسمی به مردم و صرافیها بفروشد.
این مقام آگاه گفت: عدهای وارد بازار (پاساژ افشار، چهار راه استانبول و گلوبندک) میشوند و ارزها را پیشفروش میکنند، البته این اقدام در حالی روی میدهد که بانک مرکزی پیش فروش ارز را ممنوع کرده است.
وی تصریح کرد: این اشخاص در بازار مستقر شدهاند و به مردم میگویند که بعد از واریز پول به حسابشان در تاریخ مشخصی ارز پیشفروش شده را دریافت کنند.
با توجه به سخنان این فعال بازار شاید بتوان گفت که این عوامل هم در افزایش قیمت ارز طی روز جاری و البته روزهای قبل بیتاثیر نبودهاند.
اين مقام آگاه با اشاره به اینکه صرافان دارای مجوز قصد دارند نامهای را پیرامون مشکلات بازار ارز تنظیم و به معاونت نظارت بانک مرکزی ارائه دهند، اظهار کرد: هماکنون بزرگترین مشکل صرافان معاملات بدون فاکتور، سلف یا نسیه و همچنین معاملات بیش از سقف معین مندرج در مقررات مبارزه با پولشویی است.
وی ضمن اینکه موارد مذکور را موجب آشفتگی بازار دانست، گفت: بانک مرکزی باید با نظارت دقیق مانع از بروز این معاملات در بازار شود.
این فعال در بازار ارز در ادامه درباره وضعیت عرضه ارز در بازار افزود: نیاز روزانه بازار ارز در کل 200 میلیون دلار است اما از سال گذشته تا کنون بانک مرکزی بیش از این نیاز را وارد بازار کرده است.
سود 15 هزار میلیارد تومانی دولت از گرانی ارز و سکه
همچنین یک عضو کمیسیون برنامه،بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به کسری بودجه دولت، مدعی شد: دولت احتمالا از گرانی ارز 15 هزار میلیارد تومان سود کرده است و قصد دارد کسری بودجه خود را از طریق سود ناشی از گرانی سکه و ارز تامین کند.
علیرضا منادی سفیدان در گفتوگو با مهر درباره کسری بودجه ناشی از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها گفت: در سال گذشته دولت اعلام کرد که 54 هزار میلیارد تومان درآمد ناشی از هدفمند کردن یارانهها را مطرح کرد که مجلس نیز آن را تصویب کرد.
وی با اشاره به اینکه دولت از 2 طریق قصد دارد کسری بودجه خود را جبران کند، متذکر شد: دولت از طریق برداشتهای غیرقانونی برخی حسابها، همچنین از محل سود ناشی از گرانی سکه و ارز تصمیم دارد کسری بودجه خود را جبران کند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ادامه اعلام کرد: احتمالا دولت بیش از 15 هزار میلیارد تومان از محل گرانی ارز سود کرده است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی توضیح داد: گرانی ناگهانی و یک شبه ارز باعث شده که دولت سود کند؛ ضمن اینکه دولت بیشترین ذخایر طلا را در اختیار دارد، بنابراین دولت در این زمینه بیشتر از 15 هزار میلیارد تومان سود کرده است. منادی سفیدان بیان کرد: به این ترتیب سود حاصل از گرانی سکه و ارز محل جبران کسری بودجه سال 90 است.
گرانی سکه دولتی در روز تعطیلی بازارهای جهانی
تقریبا یک هفته از قول تحقق نیافته رییس کل بانک مرکزی مبنی بر پیشفروش سکه 540 هزار تومانی در بازار ميگذرد. این در حالی است که قیمت سکه دولتی در این روزها تقریبا روزانه بیش از 10 هزارتومان گران ميشود. دیروز قیمت سکه دولتی با 10 هزار و 400 تومان افزایش در حالی به 559 هزار تومان رسید که بازار جهانی طلا در روز یکشنبه تعطیلی خود را ميگذراند.
بانک مرکزی در 3 هفته گذشته پس از نشست رییس کل بانک مرکزی در شورای گفتوگو وعده داد که 80 هزارتومان از قیمت سکه دولتی بکاهد. اگرچه قیمت سکه دولتی 93 هزار تومان نیز افت کرد و از 618 هزار تومان تا محدوده 525 هزار تومان نیز پایین آورده شد، اما قیمت سکه در بازار به دلایل مختلف حداکثر 35 هزار تومان ارزان شد و دوباره افزایش قیمت خود را از سر گرفته است. روند افزایشی قیمت سکه بازار در حالی است که در روزهای اخیر شاهد افت 150 دلاری قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز بودهایم. دیروز قیمت سکه در بازار به 605 هزار تومان رسید.
در این روزها از سکه 540 هزار تومانی رییس کل خبری نشد که هیچ! قیمت سکه دولتی نیز دوباره روند افزایشی به خود گرفت. در خوشبینانهترین حالت باید تفسیر کنیم که افزایش دوباره قیمت سکه دولتی به ویژه در روز تعطیل فارغ از افزایش قیمت دلار بازار آزاد، با انگیزه کاستن از شکاف قیمت سکه دولتی و بازار و در نهایت برچیدن دوباره صفهای سکه است؛ صفهای پرحاشیهای که نه در گذشته منظم بودهاند نه حال و به نظر ميرسد در آینده نیز سیاست درست و قانون مندی برای آنها وجود نخواهد داشت.
به نظر ميرسد پیش فروش سکه 540 هزار تومانی سکه در شعب بانکها که بلافاصله با واکنش مقامات بورس مواجه شد، برای همیشه مسکوت مانده باشد. از این رو احتمالا بانک مرکزی تنها راه برچیدن صفها را در بالا بردن قیمت سکه دولتی و بازگرداندن قیمتها به سبک و سیاق قبل ميداند.
قیمتهای جدید سکههای بازار و سکههای دولتی
قیمت سکه در بازار دیروز با 5000 تومان افزایش به نرخ 605 هزار تومان رسید. قیمت 607 هزارتومان نیز برای آن تا بعد از ظهر اعلام شد. این در حالی است که با وجود سکه دولتی 559 هزار تومانی، شکاف قیمت سکه دولتی و سکه بازار حداقل 46 هزار تومان فاصله وجود دارد. با توجه به قیمت 600 هزار تومانی خرید سکه بازار، امکان انتفاع 41 هزار تومانی از فروش هر قطعه سکه دولتی عاید سوداگران ميشود.
قیمت نیم سکه و ربع سکه بازار هر یک 2000 تومان افزایش داشت که به ترتیب 292 هزار تومان و 149 هزار تومان فروخته شدند. دربانک مرکزی قیمت این دو سکه به ترتیب 5200 تومان و 3640 تومان افزایش یافت . از این رو نیم سکه دولتی 269 هزار و 880 تومان و ربع سکه آن 135 هزار و 720 تومان تعیین شد.
478 page views
|
|
|
|