|
لايف؛ مجلهای که آینه جهان برای آمریکاییها شد
|
بی بی سی فارسی
امسال هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس مجله لایف در آمریکا است. این مجله در سال ۱۹۳۶ میلادی تاسیس شد و شیوه جدیدی از خبرنگاری را به دنیا معرفی کرد؛ بیان گزارشها و خبرها با کمک تصاویر، نوعی از خبرنگاری بود که تا آن زمان وجود نداشت.
پس از انتشار مجله لایف و حضور عکاسان این مجله در مناطق مختلف دنیا و تولید دوربینهای عکاسی ۳۵ میلیمتری قابل حمل، کم کم کلیشه ژست گرفتن در مقابل دوربین را از بین برد و عکاسی جنبه طبیعیتری به خود گرفت.
مجله لایف با به تصویر کشیدن نادیدهها و واقعیتهای دنیا مخصوصا در اروپا، توجه بسیاری از آمریکاییها را به خود جلب کرد. نادیدههایی مانند آنچه در جنگ جهانی روی میداد و کمتر کسی میتوانست آنها را از نزدیک ببیند.
تصاویری مانند جنگ ویتنام و ترور جان اف کندی رئیس جمهوری پیشین آمریکا به این مجله شهرتی جهانی بخشید. البته تنها تصاویر این دو رویداد نبود، عکسبرداری از زندگی افراد مشهور و ثروتمند نیز بود که شکوه و جلال را به این مجله آورد.
آلفرد یعقوب زاده عکاس مطبوعاتی در پاریس که در سال ۱۹۸۳ میلادی عکسی از او در این مجله چاپ شده، عقیده دارد مجلههایی مانند لایف "به هر عکس ارزش می دهند" و "حقیقت را بیطرفانه" منتشر میکنند.
عکسی که آلفرد یعقوبزاده گرفته و در لایف چاپ شده، تصویری از رژه سربازان ایرانی در مقابل آیتالله خامنهای را نشان میدهد که آن زمان رئیس جمهوری ایران بوده است. سربازان در آن عکس در حال رژه از روی پرچم آمریکا بودند.
"این پرچم ۵۸ ستاره داشت. که برای این مجله خیلی جالب بود. از من پرسیدند چرا ۵۸ ستاره در این پرچم وجود دارد؟"
پرچم آمریکا ۵۰ ستاره به نشان از ۵۰ ایالت این کشور دارد.
آقای یعقوبزاده درباره مجله لایف میگوید: "از نظر یک مجله تصویری و خبری مجله بسیار قابل اعتمادی بود که الان متاسفانه وجود ندارد و اینترنتی شده است."
مجله لایف از زمان تاسیس تا سال ۱۹۷۲ مجلهای هفتگی بود و سپس تا سال ۲۰۰۰ ماهانه منتشر میشد. اکنون تنها دسترسی به آن از طریق اینترنت ممکن است. از سال ۲۰۰۱ نیز شروع به انتشار کتاب کرد.
این مجله در دهههای چهل، پنجاه و شصت محبوبیت زیادی پیدا کرد و روز به روز حس کنجکاوی را در مردم افزایش داد.
تصاویری از هنرپیشگان مشهور سینما مانند "مرلین مونرو" و "اودری هپبورن" و شخصیتهای سیاسی مانند وینستون چرچیل، نخستوزیر پیشین بریتانیا و کندیها در این مجله چاپ میشد. البته عکسهایی از شادی و غم مردم عادی نیز حس دنیای اطراف را به مخاطب میداد.
در آغاز، هر شماره از مجله به مبلغ ده سنت آمریکا فروخته میشد. در سال ۱۹۳۸، هشتاد هزار مشترک داشت. اما با چاپ نزدیک به یک میلیون جلد، این مجله درآمد کافی کسب نمیکرد.
لایف پس از آن مقالهای پنج صفحهای درباره فیلم بحث برانگیز "تولد یک نوزاد" منتشر کرد که نمایش آن در آمریکا غدقن شده بود. همین مقاله باعث شهرت مجله شد و البته این شماره از لایف در ۳۳ شهر آمریکا توقیف شد.
دنیای دیجیتال امروز و دسترسی به اطلاعات گسترده در اینترنت به مردم فرصت میدهد تا با دنیای اطراف خود آشنا شوند.
آلفرد یعقوبزاده میگوید که هفتاد و پنج سال پیش که انتشار لایف شروع شد، چنین امکانی مهیا نبود: "هفتاد و پنچ سال پیش مثل امروز نبود که هر کسی یک دوربین در دستش داشته باشد یا با موبایلش عکس بگیرد. در همین بهار عربی همه یک موبایل دارند و عکس میگیرند. ولی چهل - پنجاه سال پیش یا شصت سال پیش، این طور نبود.
389 page views
|
|
|
|