|
چین بیمناک امنیت هزاران میلیارد دلار سپرده خود در آمریکا
|
دویچه وله- چین به عنوان بزرگترین بستانکار آمریکا، واشنگتن را زیر فشار گذاشته است. آژانس رتینگ "دانگوگ" برای دومین بار ظرف ۹ ماه اعتبار آمریکا را کاهش داد. چینیها نگران بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار سپرده خود در آمریکا هستند.
مجموع سپردههای جمهوری خلق چین در آمریکا و اروپا به سه هزار و ۳۵۰ میلیارد دلار رسیده است. دو سوم این سپردهها در ایالات متحده آمریکا و یک سوم آن در کشورهای اروپایی سرمایهگذاری شدهاند.
بزرگترین نگرانی رهبران چین، ایالات متحده آمریکا است. این نگرانی در هفتههای اخیر، بهخاطر رسیدن بدهیهای آمریکا به سقف مجاز شدت یافته است، ولی این امری تازه نیست. در ماه مارس سال ۲۰۰۹ ون جیابائو نخستوزیر چین گفته بود: «چین بزرگترین بستانکار آمریکا است. ما سیاست رئیسجمهور اوباما را با دقت دنبال میکنیم. ما مبالغ هنگفتی به آمریکا قرض دادهایم. مسلما نگران امنیت سرمایه خودمان هستیم. ایالات متحده باید یک کشور بااعتبار باقی بماند.»
آژانس چینی و کاهش دوباره اعتبار مالی آمریکا
آرزوی نخستوزیر چین تاکنون برآورده نشده است. در ماه نوامبر سال ۲۰۱۰ "آژانس رتینگ داگونگ" در پکن، اعتبار مالی آمریکا را یک درجه تنزل داد. در آن زمان، این اقدام داگونگ بازتاب چندان زیادی در رسانههای غربی نداشت. اما شعبه داگونگ در واشنگتن، هفته گذشته اعتبار آمریکا را برای دومین بار کاهش داد.
کاهش اعتبار یک کشور در فهرست آژانسهای رتینگ، بدان معنا است که به توانایی آن کشور برای بازپرداخت بدهیهایش کمتر میتوان اعتماد کرد. البته به استثنای آژانس چینی، هنوز هیچیک از آژانسهای رتینگ معتبر دنیا، ضریب اعتبار آمریکا را کاهش ندادهاند. در عینحال، از آنجا که دانگوگ امکان بررسی نحوه محاسبات خود را به مقامات آمریکایی نمیدهد، آنان این آژانس را به رسمیت نمیشناسند.
با این همه، رئیس آژانس داگونگ، پس از کاهش دوباره اعتبار مالی آمریکا در تلویزیون چین گفت: «ما پائیز سالگذشته به این دلیل اعتبار آمریکا را کاهش دادیم که با تزریق پول به منافع بستانکاران خود به شدت آسیب رسانده بود. این کار، از نظر ما نقض قرارداد بود. ما در کاهش اعتبار آمریکا تعلل نمیکنیم. بحران مالی نشان میدهد که سیستم سنتی توزیع اعتبارات پر مسئله است.»
بحران بدهیها در غرب، تورم در چین
از نظر چینیها، بحران بدهی کشورهای غربی به یک دور باطل تبدیل شده است. آنها اطمینان دارند که همین بحران آفریننده تورم ۶ درصدی در کشور خودشان است.
تارنمای شبکه اول تلویزیون آلمان به نقل از یک استاد سرشناس اقتصاد دانشگاه فودان در شانگهای نوشته است: «تورم تا ده سال دیگر بر چین حاکم خواهد بود. اقتصاد کشورهای غربی همچنان ضعیف خواهد ماند و این کشورها به همین دلیل سیاست تزریق پول را دنبال خواهند کرد که بر تمام جهان تاثیر میگذارد.»
استاد دانشگاه فودان معتقد است که مواد خام همواره گرانتر میشود و چین که ناگزیر است همواره مواد خام بیشتری وارد کند، قربانی این وضعیت خواهد بود.
اوراق بهادار یا بمب اتمی؟
رسانههای الکترونیکی چین این روزها پر است از تحلیلهای نومیدانه درباره تاثیر بحران آمریکا بر اقتصاد این کشور. گفته میشود، هزار میلیارد دلار از سرمایه چین صرف خرید اوراق بهادار آمریکایی شده است.
"کویلین" یکی از معروف ترین وبلاگنویسان اقتصادی چین مینویسد:«ما نیروی کار ارزان تامین میکنیم و محیط زیست خود را برباد میدهیم تا اوراق بهادار آمریکایی را بخریم. ما از ولخرجی آمریکاییها و درآمد بیشتر بانکهای آنها پشتیبانی میکنیم. ما بیتردید بدترین بستانکاران هستیم. اوراق بهادار آمریکا برای ما گرانتر از امروز تمام خواهند شد. آنها تقریبا مثل یک بمب اتمی هستند.»
کویلین، در بخشی دیگر از تحلیل خود میافزاید: «اگر ارزش اوراق بهادار سقوط کند، چه کسانی بیشتر رنج خواهند برد؟ اعضای دولت؟ یا شهروندان ساده چین؟ بازنده، پرداختکنندگان مالیات هستند. چینیها به این مسئله اطمینان دارند و عصبانی هستند.»
دوم اوت؛ روز تعیینکننده
مهمترین دلیل نگرانی چینیها این است که معلوم نیست آیا تا روز دوم اوت امسال دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر بالا بردن سقف بدهیهای دولت اوباما به توافق خواهند رسید یا نه. بدهی دولت آمریکا، اکنون به ۱۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد دلار رسیده است.
اگر کنگره با افزایش سقف بدهیها موافقت نکند، دولت اوباما نمیتواند برای بازپرداخت بدهیهای خود اعتبار تازه دریافت کند. خانم کریستیانه لاگارد، رئیس جدید صندوق بینالمللی پول هشدار داده است که در اینصورت بازارهای مالی جهان دستخوش تکانهای شدید خواهند شد و عواقب ناخوشایند این امر، جهانشمول خواهد بود.
چند آژانس معتبر رتینگ نیز تهدید کردهاند که در این صورت، ضریب اعتبار مالی آمریکا را کاهش خواهند داد.
358 page views
|
|
|
|