|
ترمز آقاي مدير بر موتور بازار سرمايه
|
جام جم آنلاين
به اين جملات دقت كنيد: «سود سرمايهگذاري در قراردادهاي آتي سكه حتي از بازدهي اوراق مشاركت نيز پايينتر است» يا اينكه «برخي سرمايهگذاران در تصميمگيريهاي خود درجه ريسك سرمايهگذاري نسبت به بازده مورد انتظار در بازار آتي سكه طلا را ارزيابي نكرده و بي پروا به بازاري ورود ميكنند كه معتقدند با نوسان 10درصدي قيمت سكه طلا ميتوانند 100 درصد بازدهي كسب كنند.»
عبارتهاي فوق سخنان يك منتقد جدي بازار سرمايه ايران نيست؛ بلكه مواضع اخير مدير امور بورسهاي سازمان بورس و اوراق بهادار درباره معاملات قراردادهاي آتي سكه در بورس كالاست؛ مواضعي كه تعجب بسياري از ناظران را برانگيخته است.
محمودرضا خواجه نصيري در اظهاراتي عجيب تلويحا معامله گران را از حضور در بازارهاي آتي سكه بر حذر داشته است حال آنكه تا همين چند روز قبل رييس سازمان بورس و اوراق بهادار و حتي وزير امور اقتصادي و دارايي بهعنوان رييس شوراي عالي بورس پيوسته از ضرورت تقويت معاملات مشتقه و قراردادهاي آتي بورس كالا حمايت كرده و از گسترش آن سخن ميگفتند.
بيترديد لازمه تبديل بورسهاي سنتي مانند بورس كالا به بازارهايي مدرن و مطابق عملكرد نهادهاي مالي دنيا، توسعه ابزارهاي مشتقه مالي و گسترش اين بازارهاست.
اما اكنون كه اين بازار با تلاش نيروهاي بومي اعتماد كامل سرمايهگذاران را جلب كرده و در حال تبديل شدن به يكي از محورهاي اصلي بازار سرمايه ايران است، عواملي از درون اين بازار سعي در متوقف نمودن آن دارند. چرا؟ به دليل آنكه بورس اوراق بهادار اين روزها حال و روز خوشي ندارد و به تصور برخي مسوولان، علت اين ركود، مهاجرت مشتريان بورس اوراق بهادار به بورس كالاي ايران است.
آقاي خواجه نصيري نيك ميدانند بازار بسيار هوشمندتر از آن است كه با اظهار نگراني يك مقام مسوول عقب بكشد يا با تهييج او، بازار نيز هيجاني شود.
بازار همچون موجود زندهاي است كه تمام سيگنالهاي دريافتي را با هوشمندي تمام پاسخ ميدهد و بر پايه همين هوشمندي است كه هرزمان سرمايهگذاران احساس كنند كه در بازار اوراق بهادار، به بازدهي لازم خواهند رسيد بار ديگر با اين بازار آشتي خواهند كرد و تا زماني كه سرمايهگذاري در قراردادهاي آتي سكه طلا را پربازده ببينند دست از اين بازار نخواهند كشيد و حرفهاي مدير امور بورسها نيز تاثيري بر رفتار آنها نخواهد داشت.
ايشان مطلع هستند كه راه تقويت بورس اوراق بهادار، كشيدن ترمز بورس كالا نيست.
بورس اوراق بهادار به موازات رونق معاملات آتي بورس كالا نيز ميتواند روزهاي خوش گذشته را تكرار كند، مشروط بر آنكه مشكلات ريشهاي اين بازار شناسايي و چارهاي براي آن انديشيده شود و اعتماد از دست رفته اين بازار به آن بازگردد.
حتي اگر به فرض با سخناني اين چنين، مشتريان قراردادهاي آتي به اصطلاح از اين بازار پرانده شوند، مطمئنا سراغ بورس اوراق بهادار نخواهند رفت چرا كه مشكلات اين بازار با تحذير وتهييج حل شدني نيست.
مشتريان قراردادهاي آتي اگر پرانده شوند البته سر از بازارهايي مانند مسكن و ارز و طلاي نقدي در ميآورند كه نتيجه اين كوچ خطرناك هم ناگفته مشخص است.
پس بايد به آقايان توصيه كرد اكنون كه بورس كالا موفق شده با قدرت، هدايت روزانه بيش از يكصد ميليارد تومان از سرمايههاي سرگردان مردم را با قراردادهاي آتي سكه طلا در اختيار بگيرد، نگذاريد مهار اين نقدينگي سركش از كنترل بازار سرمايه خارج شود كه اگر اين گونه شود، بايد منتظر انفجار اين پتانسيل عظيم در ساير بازارها از جمله بازار مسكن بود.
حميد اسدي
390 page views
|
|
|
|