|
فروش ارز با چهار نرخ
|
دنياي اقتصاد –
برخي اظهارنظرهاي رسمي درخصوص گران بودن قيمت دلار موجب شد تا قيمت آن در بازار آزاد روز پنج شنبه با 10 تومان كاهش به 1330 تومان برسد. با اين حال فعالان بازار ارز، متقاضيان واقعي، مسافران و سياستگذاران اقتصادي كشور عملا با چهار نرخ براي دلار روبهرو هستند. علاوهبر قيمت دلار در بازار آزاد، قيمت دلار مرجع روز پنجشنبه 1085 تومان، قيمت دلار بازار فرعي 1191 تومان و قيمت دلار مداخلهاي براي تنظيم و كنترل قيمت بازار آزاد كه هنوز نامي براي آن در نظر گرفته نشده 1315 تومان تعيين شدند. وجود 4 قيمت براي ارز در بازار در حالي است كه قيمت ارز در هر يك از موسسات پولي كشور نرخ خاص خود را دارد.
کاهش یافتن 10 تومانی قیمت دلار بازار آزاد و رسیدن قیمت فروش آن به 1330 تومان در واکنش به اظهارنظرهاي رسمي مبنی بر گران بودن دلار به نرخ فعلی، مهمترین خبر بازار ارز در روز پنجشنبه بود. اگرچه قیمت 1335 تومان نیز همچنان در تابلو برخي صرافان نقش بسته بود، اما دلالان سبزه میدان دلارهای خود را 1330 تومان ميفروختند.
بانک مرکزی قیمت دلار مرجع را تغییر نداد اما قیمت دلار بازار فرعی 13 ریال کاهش داشت. فروش دلار مداخلهای به نرخ چهارم که در روز چهارشنبه با 35 تومان افزایش 1315 تومان تعیین شده بود، در روز پنجشنبه نیز ادامه یافت و شنیدهها حاکی از آن است که برخی افراد شهرستاني شب را پشت در صرافیهای توزیعکننده ارز به صبح رساندهاند. گفته شده طی یک هفته قبل از استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس، کندی تزریق درهم از سوی طرف اماراتی موجب بالا رفتن قیمت دلار در بازار داخلی بوده است.
با افت قیمت دلار بازار آزاد به 1330 تومان و ثابت ماندن قیمت دلار مرجع در سطح 1085 تومان، شکاف قیمت دلار رسمی و غیررسمی 245 تومان شد. در روزهای اخیر این اختلاف به 255 تومان هم رسیده است. همچنین قیمتها در بازار سکه نیز هیجان خاصی نداشت و با وجود افزایش 25 دلاری قیمت طلا در بازارهای جهانی، شاهد افزایش تنها 1000 تومانی قیمت سکه بود. در بازارهای جهانی قیمت طلا در روز پنجشنبه با تقریبا 25 دلار افزایش نسبت به روز قبل در سطح 1764 دلار بسته شد. اما غروب روز گذشته به دلیل رشد شاخصها در بازارهای جهانی قیمت طلا تا 1755 دلار تعدیل شد.
سایر قیمتها در بازار ارز
قیمت یورو در بازار روز پنجشنبه بدون تغییر 1840 تومان باقی ماند. در مقابل قیمت پوند انگلیس و ین ژاپن با افزایش مواجه شدند و با 15 تومان و10 تومان افزایش قیمت به ترتیب 2155 تومان و 1710 تومان فروخته شدند. نرخ فروش دلار کانادا با 23 تومان افزایش به 1343 تومان افزایش یافت، در مقابل قیمت دلار استرالیا با 10 تومان کاهش تا 1395 تومان افت کرد. ریال عربستان و درهم امارات هر یک با 3 تومان افت قیمت به ترتیب 345 تومان و 360 تومان فروخته شدند.
قیمتها در بازار فرعی
قیمت دلار بازار فرعی روز پنجشنبه با 13 ریال کاهش 11هزار و 913 ریال تعیین شد. قیمت یورو نیز در این بازار با 26 ریال کاهش به 16 هزار و 328 ریال کاهش یافت. همچنین قیمت فروش پوند انگلیس در بازار فرعی 107 ریال افت کرده و 18 هزار و 949ریال تعیین شد. درهم نیز در این میان 3 ریال پایینتر در سطح 3244ریال تعیین شد.
التهاب در بازار ارز ادامه دارد
خبرگزاری فارس نیز با گزارشی از وضعیت بازار ارز نوشت: از ابتدای هفته گذشته نرخ ارز در بازار آزاد دچار التهاب شد؛ بخشی از این التهابها ریشه در بخشنامه ارزی جدید بانک مرکزی دارد. بانک مرکزی باز هم سیاستی را اعمال کرد که نه تنها موجب آرامش بازار نشد بلکه بار دیگر دلال و صراف را روانه بانکهای عامل کرد.این روزها قیمت دلار بدون هیچ منطقی افزایش مییابد و همین امر موجب بالا رفتن اختلاف دلار رسمی و آزاد شده اما با این وجود سیاستگذار پولی و ارزی کشور نتوانسته بعد از گذشت یک سال منطقی را پیدا کند تا بازار ارز یک بار دیگر نظام تکنرخی را تجربه کند.
بنابراین گزارش سیاستهای الاکلنگی بانک مرکزی موجب میشود که هر چند وقت یک بار صفهای طولانی برای خرید ارز شکل گیرد یا از سوی دیگر صرافها ترجیح دهند به جای فروش ارز به دپوی ارز بپردازند.محدودیت ارزی یا توزیع ارز به نحو نامناسب بین فعالان بازار بار دیگر موجب شد که نقدینگی سرگردان به بخش ارزی روی آورد و نرخ دلار گوی سبقت را از سایر ارزهای معتبر برباید. این بار هم همین رویه حاکم است با افزایش قیمت دلار یک بار دیگر کسانی که اندک سرمایهای در اختیار دارند به بازار ارز روی آورده و ترجیح میدهند برای حفظ ارزش پولشان در دلار سرمایهگذاری كنند شاید یکی از عوامل سفتهبازی در این بخش همین انگیزههای سوء باشد.
سیاستهای غلط بازار ارز را ملتهب کرده است
یکی از فعالان بازار ارز که به خرید و فروش انواع ارز البته با قیمت آزاد میپردازد در خصوص وضعیت جاری این بخش به خبرگزاري فارس میگوید: سیاستهای بانک مرکزی باعث شد تا دلارها به راحتی در اختیار عدهای بیفتد که به جای فروش ارز یا استفاده آن در مبادلات، منابع ارزی را انبار کنند.
وی افزود: در حالی که بانک مرکزی به صرافان ارز میدهد، اما تعداد بسیاري از آنها از فروش ارز به مردم خودداری میكنند و در حقیقت با این ترفند به جای تامین نیازهای ارزی ثروت خود را افزایش میدهند. این فعال بازار ارز ادامه داد: متاسفانه صرافان از در اختیار قرار دادن ارز به مردم خودداری میکنند و همین امر باعث میشود که در بازار دلار یا ارزهای دیگر در برخی مواقع کمیاب شود.
سهمیه 200 هزار دلاری صرافها به کجا میرود
یکی دیگر از فعالان خرید و فروش ارز در این ارتباط به سهمیه روزانه صرافها اشاره و تصریح میکند هر صراف دارای مجوز روزی 200 هزاردلار از صرافی بانکها دریافت میکند، اما از این مقدار به ندرت یک دلار در اختیار مردم قرار میگیرد.وی تاکید کرد: این اتفاقات در شرایطی انجام میشود که بانک مرکزی بارها اعلام کرده مشغول ساماندهی بازار صرافها است، ولی با وجود تخلفات مکرر این بخش همچنان سهمیه بالا در اختیارشان قرار میگیرد.مشخص نیست که چرا در مقطعی بانک مرکزی فروش ارز به صرافیها را متوقف کرد، اما مجددا این اقدام را با سهمیهبندی در برنامه خود قرار داد.
«به دستور بانک مرکزی فقط به صرافان مجاز ارز ارائه میشود» این جملهای است که در یکی از اطلاعیههای صرافی یکی از بانکهای فروشنده ارز آمده بود.در مقابل یک صرافی یکی از بانکها که تنها به صرافان ارز میفروشد جمعیت زیادی در صف ایستاده بودند. این جمعیت در حالی حاضر بودند در این صف بایستند که به دلیل شستشوی ساختمان صرافی این بانک، آب کثیف از ارتفاع زیادی به سمت پایین ریخته میشد.
بانک مرکزی طی بخشنامهای که طی هفته گذشته توسط معاون ارزی این بانک رسانهای شد اعلام کرده بود صادرکنندگان و تجار باید از طریق سیستم بانکی ارز مورد نیاز خود را تامین نمایند. همانطور که معاون ارزی بانک مرکزی اعلام کرده بود تجار براساس این بخشنامه با مراجعه به بانکها میتوانند نیاز ارزی خود را تامین کنند.
اما با وجود این اظهارات یکی از تجار که اتفاقا دارای کارت بازرگانی هم است در حالی که در صف خرید ارز ایستاده میگوید:بنده کارت بازرگانی دارم، اما با وجود اینکه به بانک مراجعه کردم نتوانستم ارز دریافت کنم.به گزارش فارس روز چهارشنبه صرافی یکی از بانکها تا ساعت 12 به اشخاصی که دارای کارت بازرگانی بودند ارز دولتی میفروخته، اما این اقدام یک ساعت بعد بدون هیچ دلیلی متوقف شد و مسوولان مربوطه اعلام کردند که فقط به صرافیها ارز میفروشند.
یکی از خریداران ارز که در صف خرید دلار 1315 تومانی یکی از بانکها ایستاده چنین میگوید: محدودیت ارزی بازار موجب شده تا نظام چند نرخی در این بخش به وجود بیاید. وی افزود: این اتفاق در حالی روی میدهد که بانک مرکزی مدعی است ارز را تکنرخی خواهد کرد.
مسابقه بانک مرکزی با بازار آزاد ارز
یک صراف به مسابقه بانک مرکزی با بازار ارز اشاره کرد و گفت: تا زمانی که قیمتها در دو بازار آزاد و رسمی یکی نشود نوسانات ارزی ادامه خواهد داشت.وی با بیان اینکه بانک مرکزی باید نقش نظارتی خود را در این بازار حفظ کند، افزود: زمانی که رقابت سالم باشد قیمت دلار واقعی میشود، اما هنگامی که محدودیت در بازار داشته باشیم این اتفاقات طبیعی است.
این متقاضی ارز ادامه میدهد: اعمال محدودیت و همچنین دشوار کردن مسیر دریافت دلار و ارز توسط مردم موجب میشود تا قیمت دلار گران شود.وی همچنین به رویه دریافت ارز از طریق صرافی بانکها اشاره و تصریح کرد: بنده روز سهشنبه از ساعت 7 صبح تا 4 بعدازظهر در صف بودم، اما نتوانستم حتی وارد صرافی شوم. این فعال بازار ارز ادامه داد: صرافیها ارز را فقط به عده محدودی میدهند و همین کارشان موجب میشود دلارها به جای دیگری برود. وی گفت: از صبح تا بعدازظهر این صرافی فقط به 6 نفر ارز داد؛ مابقی دلارها کجا رفت و به چه کسانی داده شد.
باز هم چهرههای تکراری در صف خرید ارز
به گزارش فارس این بار هم صفهای طولانی متشکل از افرادی است که پیشتر نیز در زمان اوج نوسانات ارزی در این صفها حضور داشتند، همچنین عدهای از این چهرهها طی روزهای اخیر بارها در این سهم جزو نفرات اصلی بودند، البته این موردی است که یکی از نگهبانان صرافی این بانک میگوید.از سوی دیگر علاوه بر چهرههای تکراری نکته جالب این است که صرافانی که در این صفها میایستند حاضر به ارائه آدرس صرافیشان به مردم عادی نیستند.
سرازیر شدن بازرسان بانک مرکزی به صرافیها
البته بانک مرکزی برای جلوگيری از این کار صرافیها با اعلام بخشنامهای شفاهی تاکید کرده است که تمام صرافان باید صورت ریز نام اشخاصی که به آنها ارز فروختهاند را تهیه کنند.بانک مرکزی اعلام کرده صبح پنجشنبه بازرسان این بانک برای دریافت این لیست وارد صرافیها میشوند.مسوول صرافی یکی از بانکها میگوید، به موجب دستور بانک مركزی ارز را در اختیار صرافیها قرار میدهیم و آنها باید با 50 ریال سود این ارزها را در اختیار مردم قرار دهند و ضمن اینکه ریز صورت آنها را تهیه میکنند این فهرست را در اختیار بازرسان بانک مرکزی قرار دهند.
ارز چند نرخی این بار در سرزمین وحی
خبرگزاری مهر نیز از بازار ارز مکه گزارش داد: بازار صرافیهای مکه مکرمه در آستانه آغاز ایام تشریق (جمعه تا سهشنبه) بسیار داغ و سکه شده است و ارزهای مختلف این بار در سرزمین وحی چند نرخی شدهاند.
صرافیها در مکه مکرمه که در اطراف بیت الله حرام واقع شدهاند، در چند روز اخیر بازار بسیار داغی را سپری کردهاند و از این آشفته بازار، سکهها به جیب زدهاند.حضور و استقرار بیش از 5/2 میلیون زائر در مکه مکرمه، بازار متفاوتی برای صرافان این شهر رقم زده است، به طوری که این روزها کمتر صرافی را پیدا میکنید که تا اذان صبح باز نباشد.برخی صرافیها در اینجا - مکه مکرمه - همچون صرافیهای میدان فردوسی - مرکز ارزفروشان تهران - تابلوهایی دارند که نرخ تبدیل ارز را نوشتهاند، اما صرافیهایی هم وجود دارد که تابلوي قیمت ندارند و با پرسش میتوان از وضعیت نرخ ارزها مطلع شد.در زمان حاضر صرافیهای مکه مکرمه پول رایج ایران را که به طور عمده شامل اسکناسهای 100 هزار ریالی، 50 هزار ریالی، 20 هزار ریالی، 10 هزار ریالی و پنج هزار ریالی است، به ریال عربستان تبدیل میکنند، ضمن اینکه ایران چکهای 50 هزار تومانی را نیز برای تبدیل به ریال عربستان به راحتی میپذیرند.در روزهای اخیر ارزش برابری ریال ایران برابر ریال عربستان در مکه مکرمه کاهش نشان میدهد. برهمین اساس، در حالی که اگر 100 هزار تومان پول رایج ایران را دو هفته قبل به ریال عربستان تبدیل میکردیم، 275 تا 278 ریال میگرفتیم اما در روزهای اخیر این نرخ به 265 تا 272 ريال سعودي کاهش یافته است، البته نرخها در صرافیهای مختلف در آستانه آغاز ایام تشریق متفاوت است.ارزش برابری 100 دلار آمریکا به ریال عربستان از 373 تا 377 ریال در دو هفته قبل به 365 تا 370 ریال در حال حاضر که در آستانه ایام تشریق قرار داریم، کاهش یافته است.به هر حال، اگرچه نرخ دلار آمریکا در بازار که در روزهای اخیر در ایران رکورد 1340 تومان را تجربه کرده است، در مکه مکرمه روند نزولی را نشان میدهد. در همین حال، در بازار تهران هر ریال عربستان 345 تومان خریداری و 355 تومان فروخته میشود و نرخ دولتی آن را نیز بانک مرکزی 289 تومان اعلام کرده است.
قیمت سکه در بازار
به دنبال افزایش قیمت جهانی طلا ،سکه بهار آزادی و نیم سکه هر یک با تنها 1000 تومان افزایش قیمت به ترتیب 593 هزار تومان و 283 هزار تومان فروخته شدند. در عین حال قیمت سکه طرح قدیم و ربع سکه بدون تغییر 605 هزار تومان و 148 هزار تومان به فروش رسیدند.
سکه دولتی
قیمت سکه دولتی در روز پنجشنبه با 2080 تومان افزایش، 588 هزار و 640 تومان تعیین شد. بانک مرکزی قیمت نیم سکه را نیز با 1040 تومان افزایش 279 هزار و 760 تومان تعیین کرد، اما قیمت ربع سکه و سکه گرمی را بدون تغییر به ترتیب 145 هزار و 600 تومان و همچنین 74 هزار و 880 تومان باقی گذاشت.
قیمت طلا در بازارهای جهانی
بازارهای جهانی طلا و ارز در روزهای آخر هفته به شدت از خبر تصمیم غافلگیر کننده نخست وزیر یونان مبنی بر به همه پرسی گذاشتن دریافت وام از اروپا تحت فشار قرار گرفت. بازارهای سهام در واکنش به خبر آن در آستانه برگزاری اجلاس گروه بیست با افت شاخصها همراه شد و قیمت طلا همراستا با برابری یورو در مقابل دلار کاهش یافت. روسای جمهور فرانسه و آلمان نخست وزیر یونان را به شدت از این اقدام مورد شماتت قرار دادند. دیروز اعلام شد که پاپاندرو پس از دیدار با رهبران اصلی اروپا از تصمیم خود انصراف داده و اجرای ریاضت اقتصادی را صرفا منوط به تایید پارلمان دانسته است. وی بار دیگر نسبت به اجرا شدن این سیاستها برای دریافت وام از اروپا اطمینان داد. در عین حال اخباری مبنی بر استعفای قریب الوقوع او نیز منتشر شده است. بازارهای مالی نسبت به انتشار این خبر واکنش مثبت نشان داده و قیمت طلا را با کاهش مواجه کردند. در عین حال چشم انداز افزایش مصرف طلا در صنایع و همچنین خرید و فروش عمده طلا موجب نوسان قیمت طلا شد که در نهایت قیمت آن را تا غروب دیروز به 1755 دلار رساند. از اروپا نیز خبر ميرسد که نرخ بهره یورو از 5/1 به 25/1 رسیده است.
364 page views
|
|
|
|