|
تظاهرات علیه سیاستهای اقتصادی در 82 کشور جهان
|
دنیای اقتصاد- 1400 شهر در سراسر جهان روز (شنبه) در تظاهراتي كه نخستين اعتراض در نوع خود به شمار ميآيد، شاهد برگزاري تظاهراتي گسترده در اعتراض به بحران مالي بهوجود آمده در سراسر جهان و فساد مالي كشورها بود.
گفته ميشود اين حرکت به درخواست جنبش 15 مه اسپانيا موسوم به جنبش «برآشفتگان» و الهام گرفته از تظاهرات و درخواستهاي مردم كشورهاي عربي است.
تظاهراتی مشابه در سال 2003 عليه جنگ صورت گرفته در عراق در بسياري از شهرهاي سراسر جهان برگزار شده بود و بعد از گذشت 8 سال از آن زمان بار ديگر شاهد برگزاري تظاهراتي به گستردگي تظاهرات سال 2003 و چه بسا با مشاركت افراد بيشتري هستيم.
گفته ميشود اين تظاهرات عليه «دولت جهانياي كه نهادهاي مالي را به يك كازينوی بينالمللي» تبديل كرده است، صورت ميگيرد.
در اين تظاهرات شعارهاي مختلفي از جمله «همگي براي تغييرات فراگير تلاش ميكنيم» سرداده شد.
دیروز در 60 شهر اسپانيا تظاهرات گستردهاي برگزار شد. مهمترين شهرهايي كه دیروز شاهد برگزاري تظاهرات بودند شامل مادريد پايتخت اسپانيا، بروكسل پايتخت بلژيك و نيويورك در آمريكا ميشود.
سازمان دهندگان تظاهرات در اسپانيا در گفتوگو با روزنامه القدس العربي عنوان كردند كه اين تظاهرات ممكن است با تحصن در شهرهاي مختلف جهان به ويژه مادريد به پايان برسد و هر چيزي احتمال دارد.
اين افراد همچنين اذعان داشتند كه تظاهرات صورت گرفته در سراسر جهان و كشورهاي اروپايي براي ايجاد تغييرات از بهار عربي به ويژه جنبشهاي مردمي در مصر و يمن و تونس الهام گرفته است.
ديروز اعتراضها در نيويورک و شهرهاي ديگر نیز ادامه داشت. در نيويورک روز شنبه عدهاي از اعضاي اتحاديههاي کارگري، در اعتراض به اخراجها و کم شدن فرصتهاي شغلي دست به راهپيمايي زدند.
يكي از كارشناسان در گفتوگو با بي.بي.سي ميگويد: به نظرم شباهتهايي بين اين جنبشها وجود دارد اما هر کدام از آنها مشخصات بومي خودشان را دارند.
وي از شباهتها به اين اشاره ميکند که اين طغيانها، مردمي هستند. طغيانهايي که سازمانها و ايدئولوژيها و احزاب سياسي آنها را شکل نداده است.
وي ميگويد که اين «طغيانها» محصول بحرانهاي اقتصادي است که سرمنشا آن فساد سياسي و اقتصادي است. و بعد از آن مهاجرتهاي کارگري است که افراد براي پيدا کردن کار بهتر به کشورها و قارههاي ديگر ميروند. اما دليل سوم وي براي به وجود آمدن بحرانهاي اقتصادي، فروپاشي نظام اقتصادي جهاني است.
به گفته وي هر کدام از اين عوامل يا جمعي از آنها در کشورهايي که اين اعتراضها در آن به وقوع پيوسته به چشم ميخورد. اما آن چيزي که در همه مشترک است به عقيده وي اين است که به حرمت و کرامت انساني مردم توهين شده است. معترضان در كشورهايي از جمله نيوزيلند با در دست داشتن پلاكاردهايي بر ضد سرمايهداري به خيابانها آمدند و در بسياري از مناطق پليس اين كشور به آنها حمله كرد.
شبكه خبري بي.بي.سي گزارش داد شماري از معترضان وال استريت پس از درگيري با پليس آمريكا بازداشت شدند. درگيري معترضان با پليس نيويورك پس از آن رخ داد كه مقامهاي اين كشور اعلام كردند، معترضان بايد پارك زاكوتي را تخليه كنند. اجراي اين دستور پس از بالا گرفتن درگيري به تعويق افتاد. معاون شهردار نيويورك نيز اعلام كرد، ضربالاجل خروج معترضان را از پارك زاكوتي، محل تجمع معترضان والاستريت (مرکز مالي نيويورک) به تاخير انداختهاند و اميد دارند كه توافقي ميان آنها و معترضان حاصل شود.
مالک پارک زاکوتي يک شرکت خصوصي است که چندي پيش تصميم گرفته بود اين پارک را تميز کند و از پليس کمک خواسته بود تا معترضان را از پارک بيرون کند تا آنها بتوانند تميزکاريشان را آغاز کنند.
شاهدان اعلام كردند كه بيش از 3000 معترض در اين پارك تجمع كردند و فرياد «حق ما را به ما پس دهيد» سردادند. اين معترضان همچنين پلاكاردهايي با عنوان «ما 99 درصد مردم هستيم»، «يك درصد ثروت دست ما و 99 درصد دست شما» حمل ميكردند.
شمار بسياري از معترضان در اروپا، كانادا، آسيا و آفريقا در نظر داشتند دیروز و امروز (يكشنبه) در كشورهاي خود عليه سرمايهداري راهپيمايي كنند كه در مجموع حدود 82 كشور را تشكيل ميدهند.
پليس فدرال آمريكا اعلام كرد، حدود 14 معترض روز جمعه در منهتن بازداشت شدند. پليس شهر دنور نيز اعلام كرد، بيش از 20 تن از معترضان را كه با پليس درگير شدند، بازداشت كرده است. پليس سياتل آمريكا نيز اعلام كرد، 10 تن از معترضاني كه از فرمان پليس سرپيچي كردند و چادرهاي خود را از پارك جمع نكردهاند، بازداشت كرده است.
284 page views
|
|
|
|