Iranian Golden Pages Canada - Zarvaragh.com
Home Directory Promote Your Business Services Need Business Advice? About Us Contact Us  
 


Advanced Search



 




Contact us to promote your business
Your listing will appear on Google!
 
  

امکان فراموشی نسبیت انشتین با سرعتی بالاتر از نور




رادیو فرانسه- نوشته آرش ادیب زاده
هفته‏ ی گذشته انتشار خبری در زمینه‏ ی تحقیقات علم فیزیک، چنان تمامی جوامع علمی و پژوهشی را شگفت‏ زده کرد که سبب شد عناوین نخست تمامی رسانه‏ های سراسر جهان به این موضوع اختصاص یابد.تحقیقاتی که بر مبنای آن، پژوهش‏گران متوجه شده‏ اند که یکی از ذرات بنیادین به نام "نوترینو"، با سرعتی بیش از سرعت نور حرکت می‏کند. پدیده‏ ای که اگر به اثبات برسد، می‏تواند یکی از معروف‏ترین فرضیه‏ های علم فیزیک را زیر سئوال ببرد. فرضیه ‏ی "نسبیت ویژه‏"ی انیشتین که در سال ۱۹۰۵ پایه‏ گذاری شد و همگان آن را با عنوان E=mc² می‏شناسند.
اما در روزهای گذشته، مقالات و تفسیرهای بسیار ضد و نقیضی در این زمینه منتشر شده است. به همین دلیل و برای شفافیت بیشتر این روی‏داد و توضیحاتی علمی، از دکتر محمد حیدری ملایری، اخترفیزیک‏دان رصدخانه ‏ی پاریس خواستم تا در وهله‏ ی اول برای‏مان توضیح دهد که کل ماجرا از چه قرار بوده است؟

داستان از این قرار است که فیزیک‏دانان سازمان اروپایی پژوهش‏های هسته ‏ای (سرن)، آزمایشی انجام داده ‏اند که بنا بر آن، یکی از ذره‏ های بنیادین به نام "نوترینو"، با سرعتی بیش از سرعت نور حرکت می‏کند.
این نتیجه اگر درست باشد، یکی از مهم‏ترین اصل‏های فیزیک نوین را که انشتین پایه نهاده و بنا بر آن نور بالاترین سرعت را دارد و هیچ چیز نمی‏تواند از نور تندتر برود، رد می‏کند. به همین سبب، انتشار مقاله‏ ی پژوهشی این گروه در هفته‏ ی گذشته، فیزیک‏دانان را سخت شگفت ‏زده کرد و خبر آن، همان‏طور که شما اشاره کردید، مانند بمبی در رسانه‏ های جهان منفجر شد.
آزمایش انجام شده بسیار پیچیده است و به دستگاه‏های اندازه‏ گیری غول‏آسایی نیاز دارد. در این پژوهش ۱۶۰ فیزیک‏دان از ۱۱ کشور اروپایی، به مدت سه سال همکاری کرده ‏اند. اما ببینیم که این آزمایش به زبان ساده چه بوده است؟
فیزیک‏دانان با استفاده از شتاب‏گر اتمی "سرن" در ژنو، ذره‏ های نوترینو تولید کرده‏ اند و آن‏ها را از زیر کوه‏های آلپ به مرکزی پژوهشی در ایتالیا به نام "گران ساسو" در فاصله‏ ی تقریباً ۷۳۰ کیلومتری فرستاده‏ اند. در آن‏جا در ژرفای ۱۴۰۰ متری زیر کوه، گیرنده یا درست‏ تر، آشکارگر بزرگی وجود دارد به وزن ۱۲۰۰ تن که این ذره‏ ها را دریافت می‏کند.
زمان سفر نوترینه ‏ها از فرستنده به گیرنده، ۲/۰۰۴ (دو ممیز چهارهزارم ثانیه) است. ولی وقتی این فیزیک‏دانان زمان پیمودن این مسیر ۷۳۰ کیلومتری را اندازه گرفته ‏اند، دیده ‏اند که نوترینو‏ها ۶۰میلیاردم ثانیه زودتر به مقصد رسیده‏ اند. یعنی نوترینوها که باید با سرعت نور، نزدیک به ۳۰۰هزار کلیومتر در ثانیه، حرکت می‏کردند، سرعتی بیش از سرعت نور داشته‏ اند. دقیق‏تر بگوییم؛ شش کیلومتر در ثانیه تندتر رفته‏ اند.
می‏توان گفت که اگر قرار می ‏بود مسابقه‏ ای بین نوترینو‏ها و ذره‏ های نور، یعنی فوتون‏ها انجام می‏گرفت، نوترینو‏ها به اندازه‏ی ۲۰ متر جلوتر از ذره‏ های نور به آشکارگرها می‏رسیدند و این بر خلاف نگره ‏ی نسبیت ویژه‏ ی انشتین است.

اصولاً این نوترینو چیست و چه کسی پایه ‏گذار این تحقیقات بوده است؟

نوترینو یکی از ذره‏ های بنیادین فیزیک است. مانند الکترون، پروتون و دیگر ذره‏ ها. نوترینو بار برقی ندارد؛ مانند نوترون و البته نباید آن را با نوترون اشتباه کرد. هیچ ربطی با نوترون ندارد.
این ذره در اصل زاییده ‏ی تئوری است. یعنی پیش از آن‏که وجودش را آزمایش‏ها ثابت کنند، فیزیک‏دانان فرض کرده ‏اند که این ذره باید وجود داشته باشد و این در سال ۱۹۳۰ بود که فیزیک‏دان اتریشی، ولفگانگ پائولی، برای حل معادله‏ ی انرژی نوعی واکنش رادیواکتیو پیشنهاد کرد که ذره‏ ای باید وجود داشته باشد بی‏ جرم تا معادله‏ ی انرژی درست دربیاید. ۲۶ سال بعد، در سال ۱۹۵۶، فیزیک‏دانان توانستند این ذره را در آزمایشگاه‏ کشف کنند.

ویژگی این ذره آن است که هیچ چیزی نمی‏تواند جلوی آن را بگیرد. می‏تواند از میلیون‏ها کیلومتر سرب رد بشود بی‏ آن‏که با اتم‏های آن واکنشی داشته باشد یا جذب بشود. خورشید و ستارگان، هرثانیه میلیاردها نوترینو تولید می‏کنند. هر ثانیه‏ ای ۶۵ میلیارد نوترینو‏ی تولید شده در خورشید، از هر سانتیمتر مربع کره‏ ی زمین و بدن ما می‏گذرد و تنها یکی از ده‏ هزار میلیارد ذره، با اتمی از کره‏ ی زمین برخورد می‏کند.
هنوز ما آن‏طور که باید، نوترینو را نمی‏شناسیم. سه نوع نوترینو وجود دارند و شگفت‏ انگیز این است که آن‏ها به هم تبدیل می‏شوند. جرم نوترینو هم مسئله ‏ای است. در ابتدا تصور می‏شد که این ذره جرم ندارد، مانند فوتون. ولی آزمایش‏های بسیاری دلالت بر جرم آن دارند.
این فیزیک‏دانان اروپایی در اصل، هدف‏شان مطالعه‏ ی تبدیل نوترینوها به هم بود و کاری به سرعت نوترینوها نداشتند. هرروز میلیاردها نوترینو از ژنو به سوی آشکارگر گران‏ساسو گسیل می‏کنند که از میان آن‏ها، فقط چندین نوترینو دریافت می‏شوند. بقیه با آشکارگرها برخورد نمی‏کنند. در این سه سال آزمایش، در حدود ۱۵هزار نوترینو آشکار شده ‏اند.
وقتی فیزیک‏دانان اروپایی به این مسئله‏ ی سرعت نوترینو پی می‏برند، باورشان نمی‏شود و مدت‏ها به دنبال خطاهای ممکن می‏گردند. مثلاً خطا در اندازه‏ گیری فاصله‏ ی بین دو آزمایشگاه که هردو در ژرفای زمین قرار دارند، خطای اندازه ‏گیری زمان با ساعت‏های اتمی آغاز و انجام و خطاهای دیگر.
فیزیک‏دانان در مقاله ‏شان بسیار محتاط‏ اند. ادعا نمی‏کنند که نوترینو از نور تندتر می‏رود. می‏گویند ما با چنین مسئله‏ ای روبرو شده‏ ایم و از دیگر فیزیک‏دانان کمک خواسته‏ اند که این مسئله را حل کنند.
البته فقط در دو جای دیگر، دستگاه‏های لازم برای چنین آزمایشی وجود دارند. یکی در امریکا و دیگری در ژاپن و باید منتظر نتیجه‏ ی این آزمایش‏ها بود تا سرعت نوترینو در مورد نظریه‏ ی انشتین معلوم شود.

در همین زمینه، بسیاری از رسانه‏ ها، افراد مختلف و پژوهش‏گران مقالات بسیاری را در روزهای اخیر به چاپ رسانده‏ اند که حرف‏های ضد و نقیض در آن آمده است. خیلی‏ ها گفته‏ اند که این کشفیات فرضیه‏ ی انشتین را کاملاً رد می‏کند. به نظر شما، آیا این کشف جدید انجام گرفته، فرضیه‏ی انشتین را زیر سئوال می‏برد یا این‏که از فرضیه‏ی انشتین فراتر رفته و در واقع کار تکمیلی انجام می‏دهد؟

اگر این نتیجه را آزمایشگاه‏های دیگر تایید کنند، ما با یکی از بزرگ‏ترین پیشرفت‏های فیزیک نوین سروکار خواهیم داشت. منتها این نتیجه باید تایید شود.
انشتین در سال ۱۹۰۵ با نگره‏ ی نسبیت ویژه‏ اش این اصل را وارد فیزیک کرد که سرعت نور بیشینه است. آزمایش‏هایی که تاکنون انجام داده ‏اند، این اصل را رد نکرده ‏اند. مثلاً در شتاب‏گرهای اتمی، ذره‏ های الکترون و پروتون، هرگز به سرعت نور نرسیده ‏اند و آزمایش‏های دیگری که قبلاً انجام شده‏ اند، تفاوت میان تندی نور و تندی نوترینو را پیدا نکرده‏ اند.
فیزیک دانشی است که بر پایه‏ ی آزمایش استوار است. این آزمایش است که درستی یا نادرستی نگره‏ ها را تعیین می‏کند. ولی ما در گذشته بارها شاهد موردهایی بوده ‏ایم که تصور می‏شد کشف‏ های مهمی روی داده‏ اند، ولی سرانجام آزمایش‏های دیگر آن ادعاها را پس زده ‏اند.

مثلاً در دهه ‏ی ۱۹۸۰، چند گروه پژوهشی فکر می‏کردند نوعی نوترینوی سنگین‏تر از آن‏چه نگره‏ ها پیش‏بینی می‏کنند، کشف کرده‏ اند. ده‏ها مقاله‏ ی نگریک برای توضیح منشاء این نوترینوها انتشار یافتند، ولی سرانجام معلوم شد که در آزمایشگاه خطاهایی وجود داشته است. در مورد این نتیجه‏ ی جدید هم همین‏طور؛ باید بارها آزمایش را تکرار کرد.
برای پاسخ دقیق‏تر به پرسش شما، این را هم باید گفت که در این آزمایش نوترینو، خطاهای سیستماتیک وجود دارد و پژوهش‏گران خودشان به آن اشاره کرده‏ اند. این خطای سیستماتیک که به خطاهای دیگر افزوده می‏شود، ممکن است بیشتر از ۱۵درصد باشد. علت آن می‏تواند دشواری‏های اندازه‏ گیری زمان سفر نوترینوها باشد.
نوترینوها در ژنو از برخورد پروتون‏ ها با ماده به ‏وجود می‏آیند. اندازه‏ گیری لحظه‏ ی آغاز سفر آن‏ها و نیز زمان دقیق رسیدن آن‏ها به آشکارگرها بسیار پیچیده است و خطاهای بسیار وارد می‏شود.
نکته‏ ی دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که دانش‏ های طبیعی، به‏ ویژه فیزیک، پیشرفت‏شان زاییده‏ ی رد کردن نگره‏های پذیرفته شده است. هدف مهم پژوهش‏گران فیزیک این است که قانون‏های فیزیکی را بشکنند و نشان بدهند که این یا آن نگره اشکال دارد. این در مورد همه ‏ی نگره‏ ها صادق است. حتی نگره‏ای که اندیشمند بی‏ همتایی چون انشتین پیشنهاد داده است.
برای فیزیک‏دان شناخت و فهم درست سر پدیده‏ ها، همیشه در آینده خواهد بود. توجه کنید به این تفاوت میان روش علمی و تفکر دینی- ایدئولوژیک که شناخت و فهم درست و مطلق را در منبعی در گذشته‏ های دور می‏داند. یعنی زمانی که انسان بسیار نادان‏ تر از امروز بوده است.

اهمیت این کشف برای علم چیست و خصوصاً چه پی‏آمد‏هایی را می‏تواند با خودش به همراه داشته باشد؟

این پژوهش‏ فیزیک‏دانان اروپایی، به هر صورت اهمیت بسیار دارد. چون مسئله‏ ای را مطرح کرده که باید در باره ‏ی آن پاسخ صریح داشت. این‏که آیا ذره‏ای می‏تواند سرعتی ابرنوری داشته باشد، برای چهارچوب شناخت ما از فضا و زمان حیاتی است.
ولی حتی اگر ثابت بشود که ذره‏ ای از نور تندتر حرکت می‏کند، نگره‏ی نسبیت ویژه‏ ی انشتین از بسیاری جنبه‏ ها پابرجا خواهد بود. منتها نور جای خود را به ذره‏ی دیگری خواهد داد که بالاترین سرعت را خواهد داشت. این به آن معنا است که دامنه ‏ی کاربرد نسبیت ویژه محدود می‏شود، ولی هم‏چنان به‏ کار خواهد رفت.
می‏دانیم که انشتین نشان داد که وقتی سرعت جسم قابل مقایسه با سرعت نور باشد، مکانیک نیوتونی ناتوان از تفسیر درست پدیده ‏هاست. اما این به معنای به‏ دور انداختن مکانیک نیوتونی نبود. تمام حرکت‏های روزانه‏ ی زندگی ما پیرو قانون‏های مکانیک نیوتونی‏ اند.
هم‏چنین حتی اگر این آزمایش تایید بشود، این امکان وجود خواهد داشت که نسبیت ویژه‏ ی انشتین را حفظ کرد. هم‏ اکنون نظریه‏ هایی وجود دارند که سرعت‏های بالاتر از نور را می‏ پذیرند. منتها باید جرم این ذره‏ های ابرنوری از نظر ریاضی، مجازی باشد. که این خود داستان دیگری است.
اگر بخواهیم نتیجه بگیریم، فیزیک‏دانان معتقدند ادعاهای فوق‏ العاده نیاز به دلیل و مدرک فوق‏ العاده دارد. این دلیل و مدرک فوق‏ العاده هنوز در کار این فیزیک‏دانان اروپایی دیده نمی‏شود.



302 page views
Want to convert pinglish to english?   Want to convert date?   Want to find out today's currencies' value?
         
Need a dictionary?   Want to download Zarvaragh's pdf version?   Need business advice?

 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
 
     
 
Head Office
Toronto, Ontario, Canada
Phone: 416-222-2211
Toll Free: 1-855-460-2211
Fax: 416-222-7422
mail@zarvaragh.com
   
3500 Dufferin Street
Suite 603 Toronto,ON M3K 1N2

Montreal, Québec, Canada
Toll Free: 1-855-460-2211
Fax: 416-222-7422
montreal@zarvaragh.com

Orange, California, USA
Phone: 714-978-4888
Toll Free: 1-855-460-2211
usa@zarvaragh.com

© 2011 www.zarvaragh.com
Sitemap:

Home
Add Your Business
Directory
Promote Your Business
Services
Need Business Advice
About Us
Contact Us
Website Legals
Download Zarvaragh Online Versions:

2015 - 2016
2014 - 2015
2013 - 2014
2012 - 2013
2011 - 2012
2010 - 2011
2009 - 2010
2008 - 2009
2007 - 2008
2006 - 2007
2004 - 2005