|
نوروز و آداب نوروزی در جمهوری آذربایجان
|
نوروز، آغاز سال نو و بهار طبیعت در کشورهای منطقه با شادی گرامی داشته می شود. درجمهوری آذربایجان نیز، نوروز یک جشن ملی است که نه تنها درخانه بلکه در خیابان جریان دارد.
گالینا پولونسکایا گزارشگر یورونیوز با ارسال این گزارش در باره نوروز در این کشور، با یک کارشناس فرهنگی گفتگو کرده است. این کارشناس می گوید: «نوروز نماد چرخش زمین به دور خورشید و تغییر فصل ها است. بهار شروع فصل کار در مزرعه ها است، در زمان قدیم حاکمان جنگ را متوقف می کردند، توافقنامه صلح می بستند و زندانیان را به این مناسبت آزاد می کردند.»
بنا به سنتی دیرینه، آتش آتشکده باکو به میدان شهر سوراخانی آورده می شود. مدیر موزه آتشکده باکو درباره این سنت می گوید: «آش نوروز باید از یک مکان مقدس روشن بشود و می توان همین اصل را در روشن کردن مشعل بازی های المپیک مشاهده کرد. مشعل از یونان به سراسر دنیا سفر می کند. ما هم برای آغاز جشن نوروز این آتش را از آتشکده می آوریم که در گذشته آتشکده زرتشتیان بوده است.»
آتش سرآغاز کار و زندگی و یکی از عناصر جدانشدنی نوروز و جشنهای آن است. مردم جمهوری آذربایجان همچون قرون گذشته به نیروی پاک کنندگی آن باور دارند.
بقایای یک آتشکده و آتشگاه آن با پنج هزار سال قدمت، امروزه بصورت موزه در فاصله چهل کیلومتری باکو نگهداری می شود. مدیر این موزه مردم شناسی می گوید: «آمدن نوروز، شروع سال جدید همزمان با بهار و بیداری طبیعت پیرامون این آتشکده سنگی برگزار می شده است.»
آداب پهلوانی هم جای ویژه خود را در جشنهای نوروز در آذربایجان دارد. نمایشها در مکانهای عمومی و خیابانها برگزار می شوند. خانواده رمضانلی قرن ها است وزنه برداری می کنند. پدربزرگ شصت ساله خانواده رمضانلی می گوید: «نیروی ما از نوروز می آید. وقتی نوروز می آید روح انسان تازه می شود، ما هنر و نیرویمان را نشان می دهیم. بر زمستان غلبه می کنیم و کمک می کنیم بهار از راه برسد.»
شکر بورا شیرینی سنتی آذربایجان برای نوروز است. شیرینی شبیه قطاب؛ شکر و گردو بادام درخمیر پیچیده می شود. بوی خوش شیرینی در خانه، حال و هوای نوروز است. گالینا پولونسکایا گزارشگر یورونیوز، پخت شکر بورا، یکی از مهمترین خوردنی های سفره نووروز را تجربه می کند. او می گوید: «شکر بورا جز جدایی ناپذیر سفره نوروز است شکل نیمدایره آن نمادی از شعله آتش و مواد اصلی تهیه آن صبر و علاقه است، چرا که تهیه آن وقت گیر است و نقش و نگار روی آن منحصر به فرد و سلیقه شخصی است.»
یکی از استادان تاریخ دانشگاه باکو در باره سنت های امروزی نوروز می گوید: «دختران جوان در نوروز از پشت در به گفتگوها گوش می دهند. اگر موضوع صحبت ازدواج باشد اینطور برداشت می کند که احتمالا در سال آینده ازدواج می کنند. یا اتفاق خوبی در زندگیشان پیش خواهد آمد.»
یکی دیگر از رسمهای معمول بین جوانان، فال گرفتن با انگشتر در لیوان آب است. تعداد دفعاتی که حلقه به دیواره لیوان می خورد، حاکی از سن ازدواج دختر جوان است. انداختن سکه در آب و رها کردنش در روخانه و دریا، مشکلات را دور می کند.
مردم معتقدند نوروز زمانی برای محقق شدن آرزو هایشان است، اگر نه امسال ولی حتما سال دیگر. persian.euronews
779 page views
|
|
|
|