|
حنوکا، جشن روشنایی بر تمامی یهودیان جهان مبارک باد
|
حَنوکا یا حنوکه؛ یا عید اخلاص، که همزمان "جشن روشنایی" نیز نامیده می شود، یکی از جشنهای بزرگ یهودیان است، که طی هشت روز برگزار می شود.
این جشن که از روز بیست و پنجم ماه عبری "کیسلو" آغاز و برگزار می شود، گرامیداشتِ یاد و خاطرۀ پیروزیهای یهودیان باستان بر استبداد مهاجمینِ تسخیر کنندۀ اورشلیم است.
آئین جشن حنوکا از آن زمان، یعنی ۱۶۵ سال قبل از میلاد مسیح، یهودیان با فرا رسیدنِ بیست و پنجم ماه عبری "کیسلو"، عید حنوکا را جشن گرفته و به مدت هشت شبانه روز در منورا (شمع دان مخصوص) شمع روشن می کنند، که هنگام روشن کردن شمع ها دو دعای ویژه گفته می شود: یکی دعای روشن کردن شمع های حنوکا و دیگری دعای «که برای پدران ما معجزه ها کرد». همچنین پس از روشن کردن شمع ها ترانه «خداوند صخره نجات من است» (از مزامیر داوود نبی) خوانده می شود. بنا بر سنت، یهودیان در هشت شب حنوکا شمع روشن می کنند و آن را برکت می دهند. شب نخست یک شمع را همراه با شمع "خادم" بر می افروزند. خادم نام شمع اولی است که برافروخته می شود و با کمک آن شمعهای دیگر را روشن می کنند. در شب دوم دو شمع برافروخته می شود (سه شمع همراه با خادم) و همین طور هر شب یک شمع اضافه می شود تا شب پایانی به هشت شمع (۹ شمع همراه با خادم) می رسد. همچنین، شامگاه هر روز با غروب آفتاب، افراد خانواده دور شمعدان ۹ شاخه گرد می آیند و سرودهای عید می خوانند و یاد مبارزان باستان را گرامی می دارند . یکی از آئین های یهودیان در جشن حنوکا، خوردن نوعی پیراشکی بسیار خوشمزه است که آرد آن در روغن سرخ می شود و داخل آن را با مربا پر می کنند. این پیراشکی که "سوفگانیا" نامیده می شود، در کنار شمعدان ۹ شاخه، یکی از نشان های بارز جشن حنوکاست که لبریز از شادمانی و امید به آینده است.
917 page views
|
|
|
|