|
اختلاف دولت و امامان جمعه بر سر اکران نوروزی برخی فیلمها
|
دویچه وله فارسی
در پی اعتراض امام جمعه مشهد، تهران و چند شهر دیگر نمایش فیلمهایی که آنها مستهجن خوانده بودند در مواردی متوقف شد. سازمان سینمایی کشور عصر شنبه، ۵ فروردین اعلام کرد این اقدام نادرست و بدون مجوز بوده است.
نخستین آمار فروش فیلمهای به نمایش درآمده شده در نوروز ۱۳۹۱ عصر شنبه، پنجم فروردین منتشر شد. به گزارش خبرگزاری ایسنا فیلم «گشت ارشاد» با ۳۰۰ میلیون تومان فروش در راس این فهرست قرار دارد. این فیلم از جمله آثاری است که امام جمعهی موقت تهران، احمد خاتمی یک روز پیش آنها را غیراخلاقی خواند و خطاب به مسئولان گفت "باید تا دیر نشده جلوی اکران این فیلمها را در استانها بگیرید."
رکورد فروش فیلمهای "مستهجن و غیراخلاقی"
به گزارش خبرگزاری ایسنا چهارمین فیلم پرفروش پنج روز نخست فروردین «خصوصی» ساختهی محمدحسین فرحبخش است که فروش آن با روزی سه میلیون تومان شروع شد و به ۱۲ میلیون تومان در روز رسیده است. این فیلم در کنار «گشت ارشاد» به كارگردانی سعید سهیلی هدف شدیدترین حملههای امامان جمعه تهران و مشهد و چند شهر دیگر بوده است.
احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران چهارم فروردین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی محمد حسینی را جوانی متدین خواند و خطاب به او گفت «در شأن شما نبود که از دستگاه تحت مدیریت شما اجازه اکران چنین فیلمهای مستهجنی داده شود.» خاتمی با انتقاد از برنامه نوروزی سینماها میگوید «اجازه اکران برخی از فیلمهای ضداخلاقی در ایام نوروز و در برخی سینماهای مراکز استانها صادر شده است.»
احمد علمالهدی پیشگام اعتراض به فیلمها
سایت خبری رجانیوز روز جمعه، ۴ فروردین نوشت «در طی سالهای اخیر اعتراض به فیلمهای غیراخلاقی در سینمای ایران كه تعدادشان هم رو به افزایش است، از تریبونهای عمومی مانند نماز جمعه كمتر شنیده میشد.» بنابر این گزارش امام جمعه مشهد، احمد علمالهدی "جزو معدود ائمه جمعهای بود كه با حساسیت ویژه این مسئله را دنبال میكرد."
رجا نیوز نوشت، امسال نیز علمالهدی پیشگام اعتراضها شد و یک هفته پیش مخالفت خود را با نمایش فیلمهای گشت ارشاد و خصوصی علنی کرد و "بهدنبال آن، خبر توقیف این دو فیلم در بوشهر بهدنبال پیگیریهای آیتالله صفایی بوشهری نماینده ولی فقیه و امام جمعه بوشهر نیز منتشر شد."
همزمان با تکرار انتقادهای علمالهدی از تریبون نماز جمعه تهران، مسئولان برخی از مراکز استانها از جمله مدیرکل اداره ارشاد کرمان نیز دستور توقف ارکان دو فیلم یاد شده را صادر کردند. از چند شهر بزرگ دیگر نیز خبر میرسد که مسئولان ارشاد به دلیل افزایش فشار امامان جمعه در صدد حذف شماری از فیلمها از برنامهی اکران نوروزی شدهاند.
«تغییر برنامه نوروزی مجاز نیست»
در همین حال روابط عمومی سازمان سینمایی کشور عصر شنبه، ۵ فروردین با صدور بیانیهای اعلام کرد «تغییر و جابهجایی در اکران فیلمها در سطح استانها منوط به نظارت این سازمان است.» روابط عمومی این سازمان میگوید «اداره کل نظارت و ارزشیابی سینمای حرفهای اطلاعیهای خطاب به مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها صادر کرده است.»
در اطلاعیهی یاد شده آمده است «اختیار ادارات کل در جابهجایی اکران سینماها منحصر به آثاری است که با محدودیت سنی اکران شده باشند و این کار باید مصوبه شورای فرهنگ عمومی استان و سازمان سینمایی را داشته باشد.» این اطلاعیه میافزاید «بنابراین فیلمهای خارج از این شرایط نباید بدون مجوز سازمان سینمایی دستخوش تغییر در اکران قرار گیرد.»
انتقاد امام جمعه، استقبال مردم
سازمان سینمایی کشور تاکید میکند «این گونه نیست که با تصمیم شخصی بتوان جلوی اکران آثار را گرفت.» ظاهرا تا کنون دستکم در برخی از شهرها این گونه بوده است و مشخص نیست که وضعیت در روزهای آینده چگونه باشد. امام جمعه موقت تهران روز جمعه، ۴ فروردین گفت «مسئولان باید بدانند که ما در مورد دین و اخلاق مردم با هیچ کس رودربایستی نداریم.» با این همه ظاهرا استقبال از فیلمهایی که با آنها مخالفت میشود افزایش مییابد.
مسئولان وزارت ارشاد میگویند برخی از این فیلمها بازتابدهندهی ناهنجاریهای اجتماعی است و به مقابله با آنها کمک میکند. رجانیوز در انتقاد به این رویکرد نوشت «ساخت آثار غیر اخلاقی و عبور از خط قرمزهای اخلاقی در سینمای ایران در حال تبدیل شدن به یك رویه است و جالب است كه این قبحشكنیها معمولاً به بهانه تقبیح بدیها در قالب آثار سینمایی صورت میگیرد.»
539 page views
|
|
|
|