|
کاهش ۳۰۰هزار بشکهای صادرات نفت خام ایران
|
دویچه وله فارسی
صادرات نفت ایران در ماه مارس به شکل معناداری کاهش یافته است. به نظر میرسد این کاهش به علت توقف یا کاهش واردات نفت توسط مشتریان ایران در پی شدیدتر شدن تحریمهای بینالمللی علیه برنامهی هستهای این کشور است.
به گزارش خبرگزاری رویترز بر اساس برآورد شرکت مشاور صنعتی "پترولوجستیکز" و یک شرکت بزرگ نفتی اروپایی، صادرات نفت خام ایران در ماه مارس میلادی روزانه ۳۰۰ هزار بشکه کاهش یافته است. این میزان کاهش، ۱۴درصد از کل صادرات نفت خام ایران را تشکیل میدهد.
پس از آنکه اتحادیه اروپا در ماه ژانویه اعلام کرد که از اول ماه ژوئیه واردات نفت خام از ایران را متوقف میکند، این اولین افت قابل ملاحظه در صادرات سبد نفتی اوپک محسوب میشود.
با اعلام این خبر قیمت هر بشکه نفت برنت با ۴ دلار افزایش به بالاتر از ۱۲۷ دلار در هر بشکه رسید . گرچه ساعاتی پس از آن کاهش یافت و هر بشکه نفت برنت ۱۲۵ دلار و ۵۵ سنت معامله شد. کارشناسان اقتصادی میگویند با توجه به میزان کاهش صادرات نفت ایران، افزایش قیمتها واکنش منطقی بازار محسوب میگردد.
در حال حاضر خریداران اروپایی، از جمله توتال فرانسه خرید نفت از ایران را متوقف کردهاند. یک مقام رسمی یک شرکت بزرگ اروپایی که پیش از تصویب تحریمها یکی از خریداران بزرگ نفت ایران بوده، میگوید: «ما روز به روز خرید خود را از ایران کاهش میدهیم.»
به گفتهی شرکت مشاورهی صنعتی"پترولوجستیکز" که مقر آن در ژنو است، این احتمال وجود دارد که حجم صادرات نفت خام ایران در ماه مارس، از روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه به ۱ میلیون و ۹۰۰هزار بشکه کاهش یابد.
پترولوجستیکز یکی از شرکتهایی است که با بررسی محمولههای نفتی، در مورد میزان صادرات نفت توسط کشورهای مختلف گمانهزنی میکند. ایران همچون بسیاری از صادرکنندگان بزرگ نفت از اعلام شفاف میزان صادرات حقیقی خود، خودداری میکند.
یک منبع خبری در یک شرکت نفتی که همچنان با ایران فعالیت میکند به خبرگزاری رویترز گفته است که بر اساس شواهد و مدارک دلیل عمده این کاهش ۳۰۰ هزار بشکهای، توقف یا کاهش خرید نفت ایران توسط شرکتهای اروپایی است.
عربستان در تلاش برای جذب مشتریان نفتی ایران است
با این وجود یک مقام رسمی شرکت نفت ایران روز جمعه در پاسخ به خبرگزاری رویترز در مورد کاهش صادرات نفت ایران، با اشاره به سخنان پیشین رستم قاسمی، وزیر نفت جمهوری اسلامی گفت که صادرات نفت خام نسبت به سال گذشته تغییر نداشته است.
افزایش تولید نفت عربستان سعودی
در همین حال برخی منابع خبری از روند رو به رشد صادرات نفت خام عربستان سعودی برای جبران اثرات کاهش صادرات نفت ایران بر بازار جهانی خبر میدهند. به نظر میرسد عربستان قصد دارد صادرات خود را در ماه مارس به ده میلیون بشکه در روز افزایش دهد.
مقامات این کشور روز سهشنبه ۲۰ مارس اعلام کردند که صادرات روزانه آنها به ۹ میلیون و ۹۰۰هزار بشکه در روز رسیده است که بالاترین میزان صادرات این کشور محسوب میگردد.
ایالات متحده آمریکا به همراه اتحادیه اروپا امیدوارند که با افزایش تحریمهای نفتی و مالی علیه ایران، این کشور را متقاعد سازند که با جامعه جهانی بر سر برنامه مناقشه برانگیز هستهایاش به توافق برسد.
در عین حال نگرانیهایی در مورد افزایش قیمت نفت خام وجود دارد. افزایشی که میتواند وضعیت نه چندان با ثبات اقتصاد جهانی را با مخاطره روبرو کند.
564 page views
|
|
|
|