|
نسل آینده بازاریابی اینترنتی - بازاریابی با موبایل
|
شاید وقتی عنوان این مقاله را مشاهده کردید تصور کردید بازاریابی موبایلی یعنی اینکه با پیامک برای توده مردم تبلیغ بفرستید. این روش هم البته اگر به درستی از آن استفاده کنید یک تکنیک خیلی ساده و موثر است. اما بازاریابی موبایلی فقط در ارسال پیامک خلاصه نمیشود بلکه دنیایی کاملاً جدید و نوآورانه است که فرصت پیادهسازی آن در ایران نیز وجود دارد.
همچنین ممکن است از خودتان بپرسید بازاریابی موبایلی چه ارتباطی با بازاریابی اینترنتی دارد؟ به اعتقاد من، بازاریابی موبایلی و بلکه خود فناوری موبایل، امتداد فناوری اینترنت و بازاریابی اینترنتی است. اگر بازاریابی اینترنتی را واقعیتی جدی تلقی کنیم که شما را از دنیای قدیمی و کلیشهای بازاریابی و تبلیغ به دنیای مدرن امروز میآورد، آنگاه میتوانید تصور کنید بازاریابی موبایلی رهاورد دیگری است که دنیای مدرن امروز شما را به فردایی به مراتب مدرنتر و هیجانانگیزتر در کسبوکار و تجارت پیوند میزند. اگرچه روشها و ایدههای این حوزه از بازاریابی کاملاً نو هستند اما دیری نخواهد پایید که این روشها نیز همانند روشهای متداول بازاریابی اینترنتی فراگیر خواهند شد. گونههای اصلی بازاریابی موبایلی در بحثهای مربوط به بازاریابی موبایلی فناوریهای موبایل به دو گروه یا گونه اصلی تقسیم میشوند. این دو گونه اصلی در حقیقت شیوههای قدیمی و امروزی این فناوری را در بر میگیرند به ترتیب عبارتند از : UPT و USPT.
گونه UPT اصطلاح UPT سر نام عبارت Using Phone Technology است. این در حقیقت گونه قدیمیتر بهکارگیری موبایل است که هنوز در مقیاس وسیعی در سراسر دنیا کاربرد دارد و امکانات اولیهای مانند تماس تلفنی، اس ام اس و بلوتوث را شامل میشود. شیوههای سادهتر بازاریابی موبایلی بر اساس UPT هستند. ما در شرکت خودمان از این گونه خیلی استفاده میکنیم و باید اذعان کردن که ترکیب این شیوه (به خصوص استفاده از اس ام اس) با شیوههای ساده بازاریابی اینترنتی نتایج بسیار خوبی حاصل میکند.
گونه USPT این اصطلاح سرنام عبارت Using Smart Phone Technology است. در این گونه از بازاریابی اصولاً به گوشیهای جدیدتری که تلفن هوشمند محسوب میشود تکیه میشود. اینها گوشیهایی هستند که حتماً به یک سیستم عامل موبایل مانند اندرویید یا آیفون یا ویندوز فون مجهزند و امکانات زیادی دارند. در حقیقت این گوشیها یک جور کامپیوتر کوچک جیبی محسوب میشوند که از خصوصیات اصلی آنها امکان اتصال به اینترنت از طریق خطوط موبایل و یا Wi-Fi است.
اگر به داستان پزشک هوشمند توجه کنید مشاهده میکنید که در این استراتژی خاص، بازاریابی با یکی از سادهترین و معمولترین گونههای بهکارگیری گوشی همراه، یعنی بلوتوث شروع میشود. این همان UPT است. بازاریاب از این طریق میخواهد با کمترین زیربنای فنی و سادهترین مکانیزم که برای اغلب کاربران موبایل قابل فهم باشد ارتباط گیری خود را شروع کند و سپس گام به گام از مخاطب دعوت میکند در صورت برخورداری از امکانات پیشرفتهتر (USPT) و بلد بودن شیوه استفاده از این امکانات، خدمات مورد نظر را در سطوح بالاتری دنبال کند.
بازاریابی از طریق نرمافزار رایگان یک روش دیگر که پیچیدهتر است اما به تازگی در کشورهای توسعه یافته متداول شده، استفاده از نرمافزار رایگان موبایلی برای بازاریابی بلندمدت است. این روزها درست کردن یک برنامه ساده برای گوشیهای آیفون یا آندروید (و اخیراً ویندوز فون) که محتوای بخشی از وبسایت شما را نشان دهد کار سادهای است.
فناوری HTML5 یکی از جدیدترین دستاوردهای تکنولوژی است که امکان ساختن نرمافزارهای مستقل از پلاتفرمهای موبایل (مانند آیفون ، اندورئید و ویندوز فون) را فراهم ساخته است. این فناوری البته هنوز جوان است و به طور کامل در پلتفرمهای مختلف پیاده سازی نشده است اما کارشناسان پیشبینی میکنند به زودی این فناوری در حوزه نرمافزارهای موبایل پیشتاز خواهد شد.
این روش البته فقط در مدل UPST امکانپذیر است. ایده نمایش محتوای سایت از طریق این محیطهای خاص شاید در وهله اول چندان هیجانانگیز به نظر نرسد. اما اگر با دقت بیشتری به این موضوع فکر کنید، نکات ظریفی در این روش خواهید یافت. مثلاً، بر خلاف مشکلاتی که کاربران هنگام مشاهده یک صفحه وب روی گوشی یک موبایل هوشمند با آن روبرو هستند، این نوع نرمافزارهای سفارشی هم اینترفیس زیبا و خوشرنگی دارند، هم نیازی ندارند که متن را با حروف ریز نمایش دهند و هم میتوانند توجه مخاطب را روی مطالبی که جالبتر است جلب کنند تا در وقت کاربر موبایل (که احتمالاً وقت و حوصله کمتری دارد) صرفهجویی شود. به این ترتیب مطالب سایت خوانندههای بیشتری پیدا میکنند. خوانندههایی که اکنون دیگر مجبور نیستند برای مطالعه سایت شما وقت جداگانه اختصاص دهند. آنها میتوانند از اوقات تلف شده خود مانند زمانهایی که در ترافیک خیابانها معطل شدهاند و یا سوار بر قطار، اتوبوس و یا مترو هستند استفاده کنند و مخاطب پیام بازاریابی شما باشند. پیامهایی که چندان هم آشکار و تبلیغاتی نیستند. اگر مثال پزشک هوشمند را به خاطر بیاورید، در آنجا هم بازاریاب میکوشید با استفاده از بستر موبایل ارتباط خود را با مخاطب حفظ کند و مطالب آموزشی مفیدی به او ارائه دهد که لزوماً آگهی و تبلیغ مستقیم برای خدمات پزشک محسوب نمیشدند. مجله پنجره خلاقیت - ژان بقوسیان، بهروز نوعیپور
1500 page views
|
|
|
|